IZGUBILA SLUH: Tužila proizvođača cjepiva protiv korone – sud odbio tužbu

Jedna njemačka zubarica je sudskim putem od farmaceutskog koncerna AstraZeneca zatražila odštetu tvrdeći da je oglušila na jedno uho nakon cijepljenja protiv koronavirusa. Sud je odbio tužbu.

Tri dana nakon što je u ožujku 2021. godine cijepljena cjepivom protiv koronavirusa proizvođača Astra Zenece tužiteljica više nije ništa čula na desno uho. I danas je još uvijek gluha na toj strani.

Ona je uvjerena da je to posljedica cijepljenja i da je uzrok tromboza u uhu. Zato je podigla tužbu kojom je tražila odštetu i naknadu za pretrpljene boli od švedsko-britanskog proizvođača lijekova u ukupnom iznosu od 150.000 eura, piše Deutscje Welle.

Na početku sudskog postupka u lipnju pravni zastupnik AstraZenece je rekao da do sada nijedna studija nije dokazala gubitak sluha kao moguću nuspojavu cjepiva. Odvjetnik tužiteljice je na to odgovorio da posjeduje stručnu ekspertizu koja isključuje bilo koji drugi uzrok gluhoće kod njegove klijentice.

Tužiteljica najavila žalbu

Još nije poznato zašto je tužba odbijena. Kao što je uobičajeno, razlozi će biti objavljeni kasnije i tužiteljica mora snositi troškove postupka, presudila je sutkinja Pokrajinskog građanskog suda u ponedjeljak (21.8.) u Mainzu.

Odvjetnik tužiteljice je ovu presudu nazvao „pogrešnom”. I izrazio čuđenje zašto sud nije barem dao izraditi stručnu ekspertizu. A tužiteljica je rekla da je to „pljuska svim pogođenima”. „Moja oštećenja od cijepljenja službeno je priznalo i osiguranje za nesreću na radu”, izvijestila je tužiteljica koja je u trenutku kada se cijepila bila stara 40 godina. Također je izrazila nerazumijevanje za to što sud nije proveo dokazni postupak.

Ona je u izjavi za javni servis SWR najavila žalbu na presudu. Njezin odvjetnik se pozvao na sudski postupak koji se vodi pred Visokim pokrajinskim sudom u Bambergu. Taj je sud priznao da postoji sumnja u to je li AstraZeneca dovoljno iscrpno informirala o mogućim nuspojavama.

AstraZeneca se više ne koristi

Širom Njemačke vode se i pred drugim sudovima građanski postupci protiv proizvođača cjepiva protiv koronavirusa.

U ožujku 2021. je savezna vlada privremeno obustavila korištenje cjepiva AstraZenece jer su se pojavili pojedinačni slučajevi tromboze vremenski povezani sa cijepljenjem. Njemačka Stalna komisija za cijepljenje više puta je mijenjala svoje preporuke za to cjepivo. U međuvremenu se ono u Njemačkoj više ne koristi.

Za sigurnost cjepiva u Njemačkoj je nadležan Institut Paul Ehrlich. Prema njemu, u EU-u je dopuštena uporaba nekoliko cjepiva, čija je djelotvornost znanstveno dokazana.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!