IZBORNIK DALIĆ: Bez tri boda na Malti nema ni Rusije ni Splita

Tjedan je odluke pred Vatrenima. Hrvatska nogometna reprezentacija okuplja se u Zagrebu pred gostovanje na Malti u četvrtak, a posljednje kolo kvalifikacija za Katar igra se u nedjelju kada na Poljud stiže Rusija.

Izvor: Media servis

Postoje različite kombinacije kako se može do prvog mjesta i direktnog plasmana na Svjetsko prvenstvo ali najbolja opcija je ići na šest bodova.

“Dvije pobjede dijele nas od cilja kojeg želimo. S obzirom na formu u posljednjih pet utakmica uvjeren sam da to možemo napraviti”, otvorio je druženje s novinarima izbornik Zlatko Dalić.

Krenimo s najaktualnijim. Sinoć je poziv dobio Lovro Majer kojeg danas na sav glas hvali francuski L’Equipe, a prvi put nakon Eura među Vatrenima je Bruno Petković.

“Za mene nikad nije bila sporna kvaliteta Brune Petkovića. Nije imao kontinuitet, no sad se digao u zadnje dvije-tri utakmice. Igra dobro i mislim da on s igrama kakve sad pruža, sa svojom motivacijom može biti nama od velike pomoći i biti koristan. Majer igra jako dobro, pogotovo u napadačkom dijelu. Luka Modrić je u tom malom problemu i vidjet ćemo što će biti s njim, tako da nam Majer s te strane unosi još jednu konkurenciju”, rekao je Dalić.

Ne može proći okupljanje bez problema, ovoga puta daleko najveći je izostanak ozlijeđenog Matea Kovačića. “Falit će nam Mateo. Brekalo će doći i napravit ćemo pregled, ukoliko ne bude zadovoljavajuć vratit ćemo ga u klub. Zahvaljujem Ivanu Juriću što ga je pustio da dođe. Luka Sučić je doživio neugodan udarac na utakmici prije dva dana tako da ćemo i njega pogledati. Kapetan Luka je tu. Vjerujem ovoj reprezentaciji Hrvatske”.

Na Malti smo se znali opeći, sada se to ni u kojem slučaju ne smije dogoditi. “Uvijek je prva utakmica koja dolazi najvažnija pa je tako nama Malta. Protivnik je to koji nama ne može parirati ni u jednom segmentu igre ali moramo biti ozbiljni. Prekinuli su prvenstvo, sedam dana već treniraju ali ako smo mi pravi tu utakmicu moramo dobit”.

Svi su već mislima u nedjelju na Poljudu ali utakmica s Rusijom tek treba postati odlučujuća za plasman na Svjetsko prvenstvo. “Ne želim govoriti o Rusiji i Splitu. To je trenutno u drugom planu. Najvažnija je Malta, bez ta tri boda nema ni Rusije ni Splita”.

Ipak se mora malo razmišljati unaprijed. Zbog fair-playa sve utakmice skupine počinju u isto vrijeme, a možemo reći da sudionici naše imaju najmanje sreće jer se igraju najranije, od 15 sati. Tako je između utakmice s Maltom i one koja slijedi manje od tri dana pa je izbornik napravio presedan.

“Prvi put otkad sam izbornik odlučio sam da prespavamo nakon utakmice u gostujućoj zemlji, do sada bi se uvijek vraćali u kamp ili Hrvatsku. Što se tiče sastava, ne mislim odmarati, kalkulirati i čekati. Maltu moramo dobiti i onda ćemo vidjeti u kakvom smo stanju. Znam da je sada svima Rusija centralna tema ali meni nije”, zaključio je Dalić.

Rusi vode u skupini s 19 bodova, u četvrtak su domaćin Cipru, a Hrvatska je druga sa 17. Svi ostali bez šanse su za prvo i drugo mjesto.