IZBORI U FRANCUSKOJ: Odluka za dva tjedna – hoće li Macron osvojiti novi mandat?

Aktualni predsjednik Francuske Emmanuel Macron i kandidatkinja krajnje desnice Marie Le Pen suočit će se u drugom krugu izbora za čelo države.

Izvor: Media servis

Macron je pobjednik je prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj s osvojenih 27.6 posto podrške birača, dok je dugo mjesto, prema predviđanjima, zauzela Le Pen s 23.4 posto.

Pobjednik će se odlučiti za dva tjedna, a iako je Macron lagano prošao u prvi krug, ankete predviđaju da će za dva tjedna rezultat između dvoje kandidata biti napetiji.

Evo što su protukandidati poručili nakon prebrojanih glasova u prvom kugu izbora:

‘‘Tijekom sljedećih 15 dana ne smijemo štedjeti truda jer ništa još nije sigurno. Budimo skromni, budimo odlučni da uvjerimo svakoga od nas da 24. travnja možemo izabrati novu francusku i novu europsku eru. Dana 24. travnja možemo izabrati nadu, na 24. travnja možemo izabrati Francusku i Europu zajedno‘‘, rekao je Macron.

‘‘Istom predanošću namjeravam bez odgađanja zašiti višestruke prijelome od kojih Francuska, a koje dosadašnja vlast nije uspjela popraviti: socijalne, teritorijalne, institucionalne, kulturne, medicinske i digitalne prijelome. Dovest ću Francusku u red za 5 godina tako da može zauzeti istaknuto mjesto u 21. stoljeću punom obećanja i prilika‘‘, poručila je Le Pen.

Kandidat ljevice Jean-Luc Mélenchon osvojio je 21 posto te pozvao građane da u sljedećem krugu ne glasuju za Le Pen, ali nije ih pozvao ni da glas poklone Macronu.

Le Pen može očekivati podršku nacionalističkih kandidata Zemmoura i Dupont-Aignana, dok su lijevi kandidati podršku dali Macronu. Pred oboje kandidata u sljedeća dva tjedna niz je velikih skupova u pokušaju osvajanja podrške birača.