IZBORI U FRANCUSKOJ: Macron favorit u drugom krugu, Le Pen i dalje ‘prijeti‘

macron, le pen

Centrist Emmanuel Macron i čelnica Nacionalne fronte Marine Le Pen prošli su u drugi krug francuskih predsjedničkih izbora.

Izvješće: Marinela Ruškovački

Suočit će se opet 7. svibnja kada će birači odlučiti u kojem će smjeru.

Nakon prilično prljave kampanje čiji je posljednji tjedan obilježio i napad na policajce u Parizu, izbori su održani pod velikim mjerama sigurnosti i sa velikim brojem do posljednjeg trena neodlučnih birača. Izbore su obilježili i neredi, kada su se na Trgu Bastille sukobili policija i antifašistički prosvjednici. Vođa pokreta Naprijed!, Macron, je u prvom krugu osvojio 23,82 posto glasova, dok je za Le Pen glasovalo 21,58 posto birača.

Macron je u svom govoru poručio da je lice Francuske u godinu dana promijenjeno, te da je vrijeme za novu stranicu… “Želim, za petnaest dana postati vaš predsjednik, predsjednik svih građana Francuske, domoljuba suočenih s prijetnjom nacionalista”, rekao je Macron.

Odmah po objavi rezultata dobar dio kandidata koji su ispali iz utrke, ali i premijer Cazeneuve pozvali su građane da u drugom krugu svoj glas daju Macronu. Potporu mu je dao i prvi čovjek Europske komisije, Jean Claude Juncker.

Marine Le Pen sve to nije omelo, u govoru je istaknula da je njezina stranka došla do povijesnog uspjeha.”Francuzi moraju zgrabiti ovu povijesnu priliku, prva etapa koja treba dovesti u Elizejsku palaču je riješena. Ovo je povijesni rezultat”, rekla je Le Pen.

Mediji u Francuskoj rezultate opisuju uglavnom kao novi početak, koji je sa političke scene pogurao dvije tradicionalno najjače stranke i Macronu pedviđaju pobjedu u svibnju, dok su svjetski mediji ipak nešto oprezniji u predviđanjima i napominju da je Le Pen još itekako ozbiljna kandidatkinja za ulazaka u Elizejsku palaču.