IZBORI U BiH: Komšić, Džaferović i Dodik u Predsjedništvu

džaferović, dodik, komšić

Završeni su najneizvjesniji opći izbori u Bosni i Hercegovini od njezina osamostaljenja.

Izvor: Media servis

Na birališta je izašlo 53 posto od nešto više od 3 milijuna i tristo tisuća birača, te u Predsjedništvo BiH izabralo Željka Komšića, Milorada Dodika i Šefika Džaferovića.

Rezultatima izborima posebno je bio razočaran Dragan Čović, koji je upozorio da su Bošnjaci ponovno izabrali hrvatskog člana predsjedništva, Željka Komšića.

Čović je kazao da je za njega glasovalo oko 80 posto BiH Hrvata, ali ni uz te glasove nije uspio postati član Predsjedništva.

“To nije dobro ni za bošnjački narod, jer to sigurno nije dobro za BiH. Ovakvi izborni rezultati mogu izazvati jednu neviđenu krizu u BiH, to smo više puta govorili.”

Poruku BiH Hrvatima poslao je i izborni pobjednik Željko Komšić.

“Želim da znate da je naš ustavni sistem takav da je omogućio da se ponovno nalazim na ovom mjestu i želim da znate da nemate nikakvog razloga ni za strah ni za brigu. Ja sam vaš predsjednik bez obzira glasali vi za mene ili ne.”

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik osvojio je nešto više od 55 posto glasova, već u prvoj izjavi nakon pobjede dao naslutiti da će nastaviti s politikom udaljavanja Republike Srpske od BiH.

“Deviza će biti Republika Srpska prije svega.”

 

Komentiraj