IZBJEGLIČKA KRIZA: Uz policiju i vojska na granici – Vlada mijenja Zakone

vlada, hrvatska vlada
Vlada bi na današnjoj sjednici trebala donijeti izmjene Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o obrani. Kako se ovih dana moglo čuti, u izmjene se ide ne bi li se omogućilo vojsci da na granici pomogne policiji u rješavanju migrantske krize.
Da će do izmjene Zakona o nadzoru državne granice vjerojatno doći kao i do intervencija u Zakon o obrani, potvrdio je ovih dana u nekoliko navrata ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, prenosi Media servis.
Iako je isticao da angažman vojske nije potreban, naglašavao je i kako su i naši susjedi napravili slično te da je to refleks na okolnosti u kojima se nalazimo.

“Mi ćemo najvjerojatnije napraviti tu mogućnost, ali oslanjamo se na policijske snage. Napravili su to Slovenci, Srbi tako da ćemo i taj potencijal povećati, ali to je samo u smislu pripravnosti,”objasnio je Orepić.

I izjave premijera Tihomira Oreškovića išle su u smjeru izmjena zakona zbog slanja vojske na granicu:

“Ukoliko trebamo, a to je opcija da naše granice štiti policija, ukoliko je potrebno da iskoristimo vojsku kako bismo olakšali proceduru i humanost onda ćemo to primijeniti, ali samo u pomoći“, rekao je premijer.

Oporba je ove najave dočekala na nož. Jučer je i bivši premijer i šef SDP-a Zoran Milanović poručio kako je slanje vojske na granicu loša ideja.

“Vojska već mjesecima pomaže policiji, a zadatak policije je nadzor državne granice. Nema smisla ići topom na muhu jer Hrvatsku nitko ne napada. Majke s djecom, muškarci nenaoružani koji se pokušavaju probiti do sjeverne Europe su problem cijele Europe, neće ga riješiti neki fetiš prema uniformama,” rekao je Milanović.