IZBJEGLIČKA KRIZA: Hoće li konačno biti potpisan sporazum o rješenju?

djeca, migranti, izbjeglice, glad

U Bruxellesu danas počinje dvodnevni summit EU i Turske na kojem bi trebao biti potpisan sporazum o rješavanju izbjegličke krize. No Cipar je već najavio da nema namjeru podržati briselsko obećanje Ankari o ukidanju veta na članstvo u Uniji.

Čelnici EU i Turske na summitu bi trebali potvrditi raniji dogovor o smanjenju priljeva izbjeglica. Prema planu, svi migranti koji stignu u Grčku bili vraćani u Tursku, prenosi Media servis.

Uoči sastanka potpredsjednik EK Timmermans rekao je da planirani dogovor nije kršenje međunarodnog prava te poručio da neće biti masovnog istjerivanja migranata.

‘‘Bruxelles ne nudi Turskoj besplatnu vožnju‘‘, neizravno je odgovorio ciparskom predsjedniku na najavu da Nikozija ne namjerava podržati sporazum zbog obećanog ukidanja veta na tursko članstvo u Uniji.

Šef Europskog vijeća Tusk ipak se nada dogovoru. U poruci europskim čelnicima Tusk ističe da će planirani dogovor s Turskom biti “privremena i izvanredna mjera”.

Uoči summita njemačka kancelarka Merkel u obraćanju Bundestagu rekla je kako nitko ne smije biti zavaran smanjenim priljevom migranata u Njemačku zbog zatvaranja granica duž balkanske rute. Merkel je upozorila da je zatvaranje rute velik izazov za Grčku te da će se situacija u toj zemlji neminovno odraziti na cijelu Europu.

“Naravno, mnoge izbjeglice su razočarane jer ne mogu doći tamo gdje žele. Radimo zajedno s Grčkom da oni ljudi koji su u Idomeniju trebaju vjerovati grčkoj vlasti da će im u novim izbjegličkim kampovima u Grčkoj biti bolje nego što je sada u Idomeniju”, rekla je kancelarka Merkel.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!