IZA SMJENA ZAVJETI ŠUTNJE: Predsjednica razriješila šefa SOA-e, a na potezu je premijer

kolinda grabar kitarović
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović potpisala je odluku o razrješenju ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića. Razlog je povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu.
Predsjednica je također potpisala i Odluku o razrješenju predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Ivice Panenića radi ‘‘neosiguravanja provođenja poslova iz djelokruga UVNS-a‘‘, stoji u istom priopćenju.
Predsjednica je Lozančiću osobno priopćila da ne uživa njezino povjerenje, priopćeno je iz njezina Ureda. Odluka je poslana na vladu, jer je za smjenu potreban i supotpis premijera Tihomira Oreškovića. Netom prije nego je s Pantovčaka medijima stiglo priopćenje o Lozančiću, Orešković je u Banskim dvorima na pitanje o njegovoj poziciji rekao…

‘U vezi gospodina Lozančića, to ćemo predsjednica i ja zajedno odlučiti kada je pravo vrijeme za ikakve promjene u vezi direktora SOA-e‘‘, rekao je Orešković.

Lozančić je jučer bio na razgovoru u Banskim dvorima. Navodno je odbio sugestiju da podnese ostavku, smatrajući da je radio prema zakonu i pravilima struke. Lozančiću je očito presudilo što nije na vrijeme upozorio predsjednicu na njene kontakte sa Zdravkom Mamićem, koji je bio praćen i prisluškivan u sklopu višemilijunske istrage. A transkripti razgovora navodno su završili u rukama Zorana Milanovića.

On je pak prošli tjedan jasno rekao što misli o ovom slučaju.‘Ako se družiš s polusvijetom, ako ti polusvijet organizira i financira kampanju, organizira rođendanske proslave, onda ti ni CIA ni FSB zajedno ne mogu pomoći. Onda ti pomoći nema i nitko te ne može zaštititi, pa ni Hrvatska obavještajna agencija, ni Dragan Lozančić‘‘, zaključio je Milanović. Poručio je i kako očekuje da se predsjednica službeno oglasi o Lozančiću, no to se zasad nije dogodilo.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!