IZ ZAGREBAČKE ŽUPANIJE: Župan Kožić dodijelio stipendije učenicima i studentima

Izvor: Zagrebačka županija
Izvor: Zagrebačka županija

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić potpisao je Ugovore o stipendiranju za školsku godinu 2017./2018. s 50 novih stipendista.

Stipendije u iznosu od 500 kuna mjesečno dobilo je 30 učenika, dok je 20 studenata dobilo stipendije u iznosu od 1.000 kuna. Osim godišnjih stipendija, Zagrebačka županija je ove godine dodijelila i 28 jednokratnih stipendija, koje za 12 učenika iznose po 3.000 kuna, a za 16 studenata po 5.000 kuna.

Stipendiju nastavlja primati i 56 učenika te 57 studenata koji su zadovoljili uvjete za nastavak stipendiranja, što znači da će stipendiju Zagrebačke županije u školskoj godini 2017./2018. primati sveukupno 163 stipendista. Za tu svrhu Zagrebačka je županija osigurala 2.350.000,00 kuna.

Od 30 ovogodišnjih stipendija za učenike dodijeljeno je, prema kriteriju izvrsnosti 10 stipendija, a od toga 3 za zanimanja glazbenog smjera. Prema socijalnom kriteriju dodijeljeno je 20 stipendija, od čega 10 stipendija za deficitarna zanimanja kao što su autolimar, bravar, konobar, fasader, mesar, staklar, tokar, zidar, itd.

Od 20 stipendija za studente, 10 stipendija je dodijeljeno prema kriteriju izvrsnosti, od toga 3 stipendije za zanimanje glazbenog smjera, a prema socijalnom kriteriju dodijeljeno je 10 stipendija.

„Stopa obrazovanosti stanovništva jedan je od pet ključnih faktora prema kojima se računa indeks razvijenosti županija. Upravo prema nedavno objavljenom indeksu razvijenosti Zagrebačka županija je iz treće prešla u četvrtu, najrazvijeniju skupinu u Republici Hrvatskoj, a tome je zacijelo pridonijelo naše dugogodišnje ulaganje više od 40 posto proračuna u prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu. Samo u proteklih 15 godina izgradili smo i obnovili 50-ak školskih objekata“, izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić dodavši da je ove godine nova škola otvorena u općini Bedenica, a već sljedeće godine i školarci u općini Bistra dobit će prostor kakav i zaslužuju jer su sve ovo vrijeme nastavu morali pohađati u tri smjene.

Župan je iskrene čestitke uputio novim stipendistima kao i svima onima koji su zadovoljili uvjete za nastavak stipendiranja. „Dragi stipendisti, ove stipendije smatrajte malom nagradom za sve one dane i noći koje provodite uz knjige i dodatnom motivacijom da tako nastavite i dalje. Znanje je uistinu jedino bogatstvo koje vam nitko ne može uzeti“, zaključio je Kožić.