IZ VLADE PORUČILI: Nacional zlonamjerno laže da je premijer naredio izvoz nafte u Mađarsku

Iz Vlade su reagirali na napise tjednika Nacional o tome da je premijer Andrej Plenković početkom kolovoza 2018. bivšem ministru Tomislavu Ćoriću osobno naredio izvoz nafte Mađarima i gašenje sisačke rafinerije.

”Najoštrije odbacujemo napise iz tjednika Nacionala u kojima se kontinuirano iz broja u broj – koristeći nepouzdane izvore – zlonamjerno laže, ovaj put da je premijer Plenković ‘naredio izvoz nafte iz Hrvatske u Mađarsku’. O samom Memorandumu o razumijevanju između INA-e i JANAF-a više puta je u javnosti govorio ministar Tomislav Ćorić tijekom svog mandata.

Vlada ni ne može izravno odlučivati o naftnom poslovanju INA-e, već se radi o odlukama upravljačkih tijela kompanije, a ističemo da se radi o upravljačkom modelu koji je ova Vlada kao drugi najveći dioničar INA-e naslijedila i zatekla.

U tom kontekstu ova Vlada je uložila značajne napore kako se unaprijedilo i ojačalo rafinerijsko poslovanje INA-e, posebice inzistirajući na modernizaciji riječke rafinerije kroz provedbu projekta obrade teških ostataka, čiji ukupan iznos investicije iznosi oko četiri milijarde kuna.

Početak rada moderniziranog postrojenja očekuje se početkom 2024. godine i time će Hrvatska u ovom razdoblju energetske krize znatno ojačati svoju poziciju na energetskoj karti Europe”, poručili su iz Vlade.