IZ VLADE OŠTRO PUPOVCU: Nedopustivo je usporediti suvremenu Hrvatsku s NDH

Na izjave koalicijskog partnera, čelnika SDSS-a Milorada Pupovca, koji je rekao da ne bi volio da zbog mržnje prema Srbima Hrvatska doživi isto iskustvo kao NDH, oštro je reagirala vlada.

Podsjetimo, nakon napada na neke Srbe, Milorad Pupovac je rekao da nije riječ o izoliranom incidentu i slučajnom događanju, a govorio je i o revitalizaciji ustaštva.

Iz Banskih dvora podsjećaju Pupovca da su i vlada i premijer najoštrije osudili kukavičke napade na pripadnike srpske manjine koji su se nedavno dogodili (Knin, Đevrske, Viškovo, Split i Supetar).

Vlada je poručila da se radi o nedjelima koji su nedopustivi u današnjoj Hrvatskoj te da je Hrvatska dom svih svojih građana i da se u njoj svi moraju osjećati sigurno i zaštićeno.

Ponavljaju da se radi o izoliranim slučajevima koji su djelo pojedinaca, a ne odraz društvene klime u Hrvatskoj.

”Upravo iz tog razloga Vlada krajnje neprimjerenom i nedopustivom smatra usporedbu suvremene Hrvatske s NDH te tezu o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti u susjedstvu”, odgovorili su iz Vlade na upit portala DNEVNIK.hr.

Iz Media servisa prenosimo šire priopćenje iz Vlade:

Vlada pozdravlja brzu i djelotvornu reakciju policije koja je razotkrila i prijavila počinitelje napada u Đevrskama i Viškovu. Policija još intenzivno traga i za maskiranim počiniteljima napada u Kninu. Vlada u svim takvim slučajevima od nadležnih tijela očekuje utvrđivanje svih relevantnih činjenica i odgovarajuće sankcioniranje počinitelja. Radi se o nedjelima koji su nedopustivi u današnjoj Hrvatskoj. Hrvatska je dom svih svojih građana i u njoj se svi moraju osjećati sigurno i zaštićeno.

Kao što je premijer rekao u svojoj izjavi neposredno nakon napada u Kninu, radi se o izoliranim slučajevima koji su djelo pojedinaca, a ne odraz društvene klime u Hrvatskoj. Upravo iz tog razloga Vlada krajnje neprimjerenom i nedopustivom smatra usporedbu suvremene Hrvatske s NDH te tezu o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti u susjedstvu. Moderna hrvatska država nastala je žrtvom hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu i ni politički, ni ideološki ni pravno nije sljednica NDH.

S obzirom na dugogodišnje političko iskustvo gospodina Pupovca, očekuje se da se suzdrži od izjava koje će podizati tenzije i društvenu polarizaciju te služiti kao povod akterima na krajnjem spektru da nameću još radikalniju retoriku. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova već je oštro osudilo i zamjenu teza predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, koji u svojim izjavama pokušava opravdati agresiju na Hrvatsku 1990-ih. Ona je bila dio osvajačke politike Slobodana Miloševića i tadašnje JNA, kao zločina kojima je definitivno i nedvosmisleno presuđeno u odlukama međunarodnih sudova i tribunala.

Nasilju nema mjesta u Hrvatskoj i s njim ne može biti kompromisa.

Sa svoje strane Vlada, koja uživa potporu i svih predstavnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, svjesna je svoje odgovornosti. Predana je jačanju društvene uključivosti i poštivanju prava svih manjina u Hrvatskoj u skladu s najvišim europskim i svjetskim standardima, osobito u kontekstu rastućeg populizma i ksenofobije diljem Europe.

Podsjećamo i da je u trenutku formiranja Vlade upravo premijer Plenković inzistirao da svi zastupnici manjina u Hrvatskom saboru budu dio parlamentarne većine. Istodobno Vlada očekuje od svih političkih stranaka i aktera odgovorno ponašanje kako se ovakvi nemili događaji ne bi zlorabili za jeftine političke bodove i podizanje napetosti među hrvatskim građanima.”

Komentiraj