IZ UREDA PREDSJEDNIKA: Milanović primio članove Hrvatske udruge čuvara prirode „Hrvatski rendžer“

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je izaslanstvo Hrvatske udruge čuvara prirode „Hrvatski rendžer“ povodom 10. godišnjice njezinog osnivanja.

Udruga je osnovana prije deset godina, u rujnu 2010., sa zadatkom da promiče rad terenskih službenika koji brinu o poštivanju zakona u zaštićenim područjima, stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika koje prenosimo u cijelosti.

Članovi udruge „Hrvatski rendžer“ upoznali su predsjednika Milanovića sa svojim dosadašnjim aktivnostima, ali i s problemima s kojima se oni kao čuvari prirode susreću. Jedan od problema je i nesavjesno odlaganje otpada u zaštićenim područjima za što, upozorili su na sastanku, ne postoji primjereno sankcioniranje. No, govoreći o svom dobrovoljnom angažmanu čuvara prirode, članovi Udruge su istaknuli kako je zaštita prirode puno više od brige o otpadu.

Rendžeri su u Hrvatskoj čuvari prirode koji vrše neposredan nadzor u zaštićenim područjima, a zaposleni su u javnim ustanovama koje upravljaju nacionalnim parkovima, parkovima prirode ili zaštićenim područjima županija. U Hrvatskoj ima oko 150 rendžera. Udruga je članica svjetske organizacije rendžera Međunarodne rendžerske federacije (International Renger Federation, IRF) koju sačinjava više od 60 nacionalnih udruga iz cijelog svijeta.

Na sastanku s Predsjednikom sudjelovali su predsjednik Udruge i glavni čuvar u Javnoj ustanovi Maksimir Branko Štivić, tajnica Udruge i glavna čuvarica u Parku prirode Medvednica Martina Jurjević Varga, blagajnik Udruge i glavni čuvar u Parku prirode Žumberak- Samoborsko gorje Damir Otmačić, likvidator Udruge i glavni čuvar u Parku prirode Vransko jezero Dario Rogić, glavni čuvar u Nacionalnom parku Brijuni Stjepan Sušac,

čuvar u Parku prirode Papuk Miroslav Mesić i čuvarica prirode u Javnoj ustanovi Maksimir Lana Jelić.

Komentiraj