IZ UREDA PREDSJEDNIKA: Milanović na sastanku šefova država i vlada članica NATO-a

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovat ću na sastanku šefova država i vlada članica NATO-a koji će se održati u Madridu, u Kraljevini Španjolskoj, od 28. do 30. lipnja 2022. godine.

Priopćenje ureda predsjednika prenosimo u cijelosti.

NATO summit u Madridu redoviti je sastanak na vrhu Saveza na kojemu bi trebale biti donesene važne odluke. Očekuje se, između ostalog, donošenje odluke o novom Strateškom konceptu Saveza koji će postaviti načela i zadaće NATO-a i koji bi trebao pripremiti Savez za nadolazeće razdoblje. Isto tako, u Madridu bi trebala biti donesena odluka o značajnom jačanju NATO postava obrane i odvraćanja, a summit bi trebao još jednom potvrditi relevantnost ranijih odluka o izdvajanjima članica NATO-a za obranu.

Nadalje, trebala bi biti donesena i odluku o povećanju zajedničkog proračuna. Summit se održava u razdoblju velike sigurnosne krize u euroatlanskom području koja je uzrokovana ruskom agresijom na Ukrajinu te se stoga očekuje i rasprava o jačanju pomoći Ukrajini. U tom kontekstu, tema sastanka na vrhu NATO-a bit će i aplikacija Republike Finske i Kraljevine Švedske za članstvo u Savezu. Tijekom summita predviđen je i sastanak šefova država i vlada članica Saveza s pozvanim šefovima država i vlada koje nisu članice i to Australije, Republike Finske, Gruzije, Japana, Republike Koreje, Novog Zelanda i Kraljevine Švedske, ali i predsjednikom Europskog vijeća i predsjednicom Europske komisije.

Najavljeno je i video obraćanje predsjednika Ukrajine sudionicima sastanka na vrhu. Tijekom sudjelovanja na summitu NATO-a, predsjednik Milanović trebao bi se bilateralno sastati s predsjednikom Republike Finske Saulijem Niinistom i predsjednicom Vlade Kraljevine Švedske Magdalenom Andersson koji će također biti u Madridu. Prvog dana sastanka na vrhu članica NATO-a, u utorak, predsjednik Milanović sa suprugom Sanjom Musić Milanović – zajedno sa svim šefovima država i vlada – bit će na svečanoj večeri koju upriličuju španjolski kralj Felipe VI i kraljica Letizia.