IZ STRUČNOG KUTA: U Hrvatskoj najveći skok stambenih kvadrata u EU – i neće padati

Cijene nekretnina u Hrvatskoj nastavile su rasti i u prva tri mjeseca ove godine. Stanovi i kuće su u prosjeku rasli za čak 14 posto na godišnjoj razini. Trend je drukčiji samo u Zagrebu gdje su početkom godine nekretnine pojeftinile neznatnih 0,3 posto.

Hrvatska ima najveći skok cijena stambenih “kvadrata” u Europskoj uniji. Lana Mihaljinac Knežević, predsjednica Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina Komore Zagreb pri HGK, za HRT rekla je da se ciklus tržišta nekretnina okreće i da će krenuti u drugom smjeru te da je uz ostale faktore u Hrvatskoj bilo i dodatnih koji su pridonijeli rastu cijena nekretnina.

– Stanje na obali pridonosi prosječnom rastu cijena na razini Hrvatske, a pogotovo na tim područjima, dodala je.

Mihaljinac Knežević kazala je da su nekretnine na obali u velikom broju kupovali stranci koji to vide kao investiciju. – Prosjeci ne govore dovoljno o tržištu, tržište moramo promatrati segmentirano prema regijama Hrvatske, objasnila je Mihaljinac Knežević.

Mihaljinac Knežević istaknula je da su cijene u kontinentalnoj Hrvatskoj manje nego što su u Zagrebu i na obali.  – U Zagrebu nisi najveće prosječne cijene, one su više na obali gdje jako utječu stranci kao sve veći postoci kupnje, kazala je.

Foto: Screenshot/HRT

Manjak ponude adekvatnih stanova

Objasnila je i da je manjak ponude adekvatnih stanova jedan od razloga rasta cijena na tržištu nekretnina.

– U Hrvatskoj kronično godinama nedostaje novogradnje, ne samo priuštive nego čak i one po prosječnim cijenama, dodala je. Mihaljinac Knežević kao još jedan od problema navodi i nedostatak građevinskog zemljišta na najtraženijim lokacijama u gradskim središtima ili tramvajskim zonama.

– Zbog toga dolazi do rubne gradnje u Zagrebu, ali i nedovoljno je dovoljno velikih projekata koji bi zadovoljili potrebe tržišta, objasnila je.

Mladi i kupnja nekretnine 

Mihaljinac Knežević navela je da nemogućnost mladih ljudi da si priušte prosječan stan postaje gorući problem u Hrvatskoj.

Foto: Pixabay.com

– Mi nažalost nemamo nikakvu stambenu politiku, na tržištima gdje ona postoji cijelo stoljeće na primjer u Austriji, Beču i tamo su veliki problemi i mladi jako teško stječu nekretnine. U Hrvatskoj to mnogima postaje zaista nedostižno. Jedan od razloga je naš preveliki fokus na turizam kao ekonomsku aktivnost. Zbog toga mladi ljudi, a pogotovo na obali, ne da si ne mogu kupiti nekretninu nego ju ne mogu ni unajmiti jer nekretnina za dugoročan najam na tim tržištima ne postoji, rekla je.

– U Zagrebu nedostaje ponude u svim segmentima i za kupnju i za najam, dodala je.

Kreiranje stambene i porezne politike 

Mihaljinac Knežević istaknula je kako bi država trebala kreirati stambenu politiku i poreznu politiku koja će stimulirati nekretnine koje će biti priuštive ili prosječne.

– Država ne bi trebala graditi stanove, to se pokazalo kao neefikasno. Stambeno zbrinjavanje stanovništva je briga jedinca lokalne samouprave, dodala je. Mihaljinac Knežević rekla je da ne vidi da će doći do znatnog pada cijena na tržištu nekretnina.

– Ne vidim da će doći do pada cijena u novogradnji jer su cijene postavljene u odnosu na tržišnu situaciju u trenutku početka gradnje i imaju određene troškove. Tih nekretnina je i relativno malo. U segmentu rabljenih nekretnina također nema dovoljno ponude pogotovo ne onih stanova koji bi zadovoljili potrebe modernog kupca i koje su ispravno procijenjene. U segmentu rabljenih nekretnina bilo bi dobro da vlasnici revidiraju svoja očekivanja s obzirom na drugačije makroekonomsko okruženje, objasnila je.