IZ STRUČNOG KUTA: Tko će po novom zakonu upravljati nekretninama u vlasništvu države?

U Sabor stiže zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH. Što nam donosi novi zakon i tko će izravno upravljati građevinskim zemljištem i građevinama u državnom vlasništvu i je li to ozbiljan korak prema decentralizaciji Hrvatske imovine?

O tome je govorila Sanja Bošnjak, državna tajnica u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

– Na ovom zakonu smo radili kroz nacionalni plan oporavka i kroz projekt optimiziranja državne imovine. On se iskristalizirao kao mogućnost novog vala reforme, ali i funkcionalne i fiskalne decentralizacije, rekla je za HRT Sanja Bošnjak, državna tajnica.

– Želimo postići optimiziraniju, učinkovitije i efektivnije upravljanje državnom imovinom, s obzirom na veliku rascijepanost i broj nekretnina u državnom vlasništvu, govori Bošnjak.

Rekla je i tko će i za koji iznos donositi odluke i raspolagati novcem.

– Zakonom smo predvidjeli povjeravanje poslova države prema županijama i gradovima koja su sjedišta županija te preostala četiri velika grada, tako da gradonačelnici i župani mogu donositi samostalne odluke do vrijednosti nekretnina do 130 tisuća eura, do milijun eura odlučuje se putem županijskog vijeća, a ministarstvo odlučuje do 1,5 milijuna eura. O nekretninama od više od 1,5 milijuna eura odluku će donositi vlada RH, objasnila je Bošnjak.

Naglasila je kako o korupciji nisu razmišljali i da svakome tko je odgovoran neće pasti na pamet da se time bavi.

– Svako raspolaganje i zakup po tržišnim cijenama, gdje će se sada omjer promijeniti tako da državi ide 60 posto, 20 posto županiji, 20 posto jedinici lokalne samouprave gdje se ta nekretnina nalazi, ističe Bošnjak.

Više od 44 000 neriješenih zahtjeva

Kazala je i kako stanovi i poslovni prostori ostaju u nadležnosti ministra te da će taj posao ići tvrtki za državne nekretnine koja će imati mogućnosti prodavati ih.

Komentirala je i više od 44 000 neriješenih zahtjeva za aktivaciju zapuštene državne imovine.

– Rješavanje pravnih odnosa je najteža vrsta pravnih poslova te da zemljišne i gruntovne knjige nisu sređene. Nemamo dovoljno ljudi i procedure su komplicirane, zaključila je Bošnjak.