IZ STRUČNOG KUTA: Primarno je kriv vozač automobila – kaže Marušić o prometnoj Banožića

Vozač kombija poginuo je u jutrošnjoj prometnoj nesreći kod Vinkovaca u kojoj je kao vozač automobila sudjelovao ministar obrane Mario Banožić.

Izvor: Media servis

U tijeku je očevid, no prema fotografijama s mjesta nesreće, ali i javljanja medija, može se zaključiti da je do frontalnog sudara došlo jer je ministar pretjecao vozilo na cesti.

Nesreću je za Media servis komentirao prometni stručnjak, profesor Željko Marušić.

“Riječ je o vrlo teškoj prometnoj nesreći, nažalost tragičnoj, koju je izazvalo teško, bahato kršenje prometnih propisa u zahtjevnim uvjetima vožnje. Tu je prvenstveno prekršeno temeljno pravilo obveze vozača da brzinu vožnje prilagodi uvjetima na cesti, a k tome i pretjecanje.”

Pitali smo Marušića možemo li temeljem trenutnih informacija zaključiti tko je kriv:

“O magnitudi sudara, intenziteta, ukazuje činjenica da je poginuo vozač kombija pri udaru automobila. To je rijetkost i ukazuje na veliku brzinu. No, treba ispitati okolnosti – je li neki od vozača bio nevezan, je li bio pod utjecajem alkohola ili drugih stimulativnih sredstava, je li možda korišten mobitel. To će proširiti područje odgovornosti, međutim vozač automobila je tu dominantno i primarno kriv.”

Marušić je istaknuo da ministar u prometu mora biti primjer poštivanja prometnih propisa te dodaje da je bitno povećati prometne kazne.

“Kazna za prekršaj neprilagodbe brzine uvjetima sa 130 eura na 200 do 2000 eura, ovisno o težini prekršaja i posljedicama. To bi trebao biti temeljni članak koji bi se trebao češće kontrolirati. Ova nesreća također ukazuje na temeljnu manjkavost našeg prometnog sustava i malu izvjesnost kažnjavanja. Ovaj vozač je tako vozio jer je znao da nema rizika da će biti kažnjen.”

Za kraj je podsjetio da su za nesreće u prometu u 85% slučajeva krivi vozači, u 10% prmetnice, dok u samo 5% automobili.