IZ STRUČNOG KUTA: Prazni li se Slavonija da bi se kuće iznajmljivale azilantima?

Nudi se nešto sredstava i neki autori postavljaju pitanje je li pražnjenje Slavonije bilo u kontekstu da se ispražnjene kuće iznajmljuju brojnim azilantima koji se očekuju ako se takve politike nastave, rekao je u emisiji Studio 4, Tado Jurić, stručnjak za migracije.

EU već godinama odlaže donošenje konkretnih mjera prema migracijama koje dovode u pitanje i šengenski prostor. Postojale su blokade Njemačke, a to je bilo još 2013. godine. Nakon velikih pritisaka javnosti Njemačka je promijenila svoje politike. Desno populistička stranka AfD, u 4 pokrajine Njemačke ima većinu birača, a na razini zemlje je druga stranka, kazao je.

– AfD zahtijeva potpunu promjenu politike azila i migracija. Zahtijevaju da se azilantski centri premjeste u Afriku i Aziju,gdje bi se odlučivalo hoće li migranti dobiti azil, rekao je i dodao kako sve ovisi o Njemačkoj i idućim izborima u njoj, govori.

Jurić u emisiji Studio 4 naglašava kako dolazi do politike tabuiziranja teme useljavanja u Europu i podsjeća na situaciju u Njemačkoj na Silvestrova 2016. godine kada su se pokušale zataškati kriminalne aktivnosti i pokušaji silovanja.

Kako kaže, tvrdilo se da je riječ o nekoliko slučajeva, no radilo se o preko 3 tisuće prijavljenih slučajeva u jednoj noći, a oni se pripisuju upravo useljenicima iz krize u Siriji.

– Pogrešno se fokusirati samo na migrante, već se treba fokusirati na migrantske politike. Lijeve stranke tvrde da je svaka imigracija dobra i pozitivna, a desne smatraju da je svaka loša i negativna. Istina je u sredini, naglašava Jurić.

Dodaje kako mediji pokušavaju prikriti porast kriminaliteta i jedan od zahtjeva desnih stranaka je da se takve prakse moraju ukinuti.

– Nije pogođena samo Švedska, tu su i Danska, Nizozemska, Belgija, Njemačka, Francuska. Sve ove zemlje imaju argumente da neselektivno useljavanje donosi negativne aspekte, rekao je.
Naglašava kako imamo mainstream politike koje tvrde da je imigracija poželjna i potrebna stoga što je Europa ostarjela, no, kako kaže, ne uzima se u obzir argument da će i svi ljudi koji su došli ostarjeti.

Smatra kako se treba paziti da se ne širi antimigrantski osjećaj te da se ne treba fokusirati na same ljude koji su najčešće i sami žrtve.

– Što se tiče Hrvatske, apsurdno je da smo mi svoje mlade potjerali iz zemlje da bismo se otvorili azijskom i afričkom tržištu radne snage. Njemačke studije pokazuju da integracija košta više od koristi koju donose određene skupine imigranata. Zato se zalažu za selektivnu imigraciju, govori.

Neselektivno useljavanje

– U Hrvatskoj je riječ o neselektivnom useljavanju. U Hrvatskoj imamo 4 skupine useljenika: Prva skupina su izbjeglice iz Ukrajine, druga skupina su bogati umirovljenici iz okolnih zemalja, treća skupina je radna snaga koja dolazi preko agencija za zapošljavanje koje nitko ne kontrolira i četvrta skupina su azilanti i migranti, kazao je.

Jurić govori kako postoje studije u Njemačkoj koje pokazuju da će ovakve krize dovesti do ugroze postojanja ideje EU, budući da se, kako kaže, tu vidi da nema solidarnosti već je teret prebačen na južne članice plus Hrvatsku.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!