IZ STRUČNOG KUTA: Nesreća u Okučanima posljedica je egzodusa kvalitetnih vozača

Zbog manjka kvalitetnih vozača na tržištu rada naši su prijevoznici prisiljeni angažirati vozače iz susjednih istočnih zemalja, s upitnim sustavom dobivanja kvalifikacija, odakle su, usto, najbolji vozači već otišli na Zapad, stoji u prioćenju Autoportala koje prenosimo u cijelosti.

“Tragična nesreća, u kojoj je jučer u 15:10 na izlaznom nadvožnjaku s autoceste A3, kod Okučana, tegljač pulskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 25-godišnjak iz BiH, prešao na suprotni kolnički trak te se frontalno sudario s Renaultom, u kojem su smrtno stradale tri osobe, posljedica je prekoračene i/ili prekomjerne brzine tegljača.

Krivac je vozač tegljača te će se istragom utvrditi je li koristio mobitel, odnosno bio pod utjecajem nedopuštenih sredstava – alkohola, droga, lijekova, stimulansa…

Teže će biti utvrditi je li bio umoran, jer je itekako moguće da je osim službeno registrirane vožnje (putni nalog, tahograf…) u prethodnom razdoblju, u sivoj ekonomiji, vozio osobno ili gospodarsko vozilo te kobnu vožnju započeo već teško umoran. Uzroke ove tragične nesreće treba potražiti u tri poznata problema gospodarskog cestovnog prometa na sigurnost, uvjetovana poznatim općim problemima u Hrvatskoj i (istočnom) okruženju:

1. Zbog manjka kvalitetnih vozača na tržištu rada naši su prijevoznici prisiljeni angažirati vozače iz susjednih istočnih zemalja, s upitnim sustavom dobivanja kvalifikacija, odakle su, usto, najbolji vozači već otišli na Zapad.

2. Poslodavci maksimalno iskorištavaju vozače kamiona i autobusa, često i po cijenu ugrožavanja sigurnosti.

3. Vozači kamiona, zbog potražnje za vozačima u svim segmentima društva, često paralelno “na crno” voze jedan ili više poslova osobnim i/ili gospodarskim vozilom te na službeni posao odlaze umorni.”