IZ STRUČNOG KUTA: Najrizičnije moguće ulaganje je ono u kriptoimovinu!

Predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman gostovao je u Dnevniku HTV-a te govorio o trgovanju kriptovalutama.

Zbog prevare pri trgovanju kriptovalutama, u Rijeci su uhićene tri osobe. Riječ je o najvećoj kriptoprevari u povijesti Hrvatske u kojoj su stotine ulagača izgubile golem novac. Šteta je najmanje 18 i pol milijuna eura.

Ante Žigman rekao je da je riječ o društvu koje nije bilo ni prijavljeno za rad s kriptovalutama.

– Vi se na Trgovačkom sudu morate prijaviti za takvu djelatnost. Oni takvu djelatnost nisu imali prijavljenu. Hanfa vodi računa da se svi oni koji se bave kriptomjenjačnicama u Hrvatskoj moraju registrirati vezano za sprječavanje pranja novca. Obuhvaćamo sve koji se bave tom vrstom posla, rekao je Žigman za HRT.

Naglasio je da je u virtualnom svijetu mnogo mogućnosti da se bavite različitim oblicima financijskog poslovanja i korištenja kriptovaluta, a da ne budete registrirani.

– Oni koji ulažu i daju novac takvim poduzećima i osobama, morali bi provjeravati u registru s kim imaju posla. Sve institucije koje reguliraju sprječavanje pranja novca za kriptomjenjačnice u Europi imaju registre, tako i Hanfa, u kojima je naveden broj društava. Trenutno ih je 18, od toga su dva u potpunosti registrirana, četiri čekaju registraciju, ostalih 12 iskazalo je namjeru, rekao je Žigman.

Dodao je kako postoji potreba kod određenog broja građana da špekulativno investiraju.

Istaknuo je da je ulaganje u kriptoimovinu najrizičnije moguće ulaganje.

– Radi se o raznim virtualnim novčanicima u koja je ta kriptoimovina pohranjena s raznim šiframa. Tu je pitanje kod koga se vodi, tko ima pristup, na koji način do toga dolazi. Kad tako uložite, ne možete doći u banku tražiti iznos svoje štednje, nego se radi o nečemu što vidite na ekranu. Najbolje se vidi koliko je dobro napravljeno kad se traži isplata, rekao je.

Regulacija

– Uredba MiCA u sebi ima sve elemente za sve koji se bave ne samo kriptovalutama nego bilo kojim oblikom kriptoimovine, da se moraju registrirati, licencirati i voditi sve svoje poslove kao što vode sva druga investicijska društva, ističe.

Smatra kako je prvi alarm da nešto nije u redu kad vam netko obećava velik prinos u kratkom roku.