IZ STRUČNOG KUTA: Hrvatska je postala ovisna o europskom novcu

Predsjednik Zoran Milanović tvrdi da Hrvatska povlači premalo novca iz fondova EU-a koji će već 2027. biti manje izdašni nego sada – zbog čega se moramo okrenuti sebi.

Vlada ima drukčije statistike, one pokazuju kako je Hrvatska povlačenjem europskog novca postigla suficit od čak 10,7 milijardi eura.

Ključno je pitanje jesu li naš državni proračun i gospodarstvo postali ovisni o novcu iz fondova EU-a i imamo li rješenja za vrijeme kada nam europske omotnice ne budu tako izdašne?

– Definitivno jesu bile subvencionirane situacije kod porasta cijene energenata, jesu bili omogućeni pojedini socijalni transferi. S druge strane da nije bilo toga, imali bi određene socijalne nemire, probleme, a to nikome ne treba, pogotovo u godinama koje su predizborne, a u nas je praktički svaka takva. Rast plaća je bio vidan no pratio ga je posljednje dvije godine i rast inflacije. Plaće jesu rasle, ali nisu u onoj mjeri u kojoj bi zadovoljile potrebe prosječnog građanina koji će na kraju samo pogledati što je mogao kupiti, rekao je za HRT Ivica Žuro, ekonomski stručnjak i konzultant.

Ivica Žuro (Foto: Screenshot/HRT)

Rezultat svega je rast BDP-a, a povlačili smo i novac iz EU fondova.

– Novac povučen iz EU fondova, čiji su korisnici najčešće bili lokalna i državna uprava, je bio namijenjen tome da se stvori infrastrukturu i preduslove za dolazak investicija. Primjerice imate slučaj Slavonije koja je posljednjih godina postala veliko gradilište, i dobro da je tako. U cijeloj priči je bitno je da su naša poljoprivreda, ribarstvo i stočarstvo praktički itekako trebali te poticaje jer smo poprilično zapustili proizvodnju hrane u korist uvoza. Mi smo država koja nije nimalo samodostatna za određene kulture. Imamo godišnju proizvodnju koja zadovoljava tek mjesec do mjesec i pol dana potreba, rekao je Žuro.

Ustvrdio je kako smo postali ovisni o europskom novcu te da će nakon 2027. biti pitanje tko će nadomjestiti i do desetak milijardi eura godišnje.

– Neće biti više financijskih omotnica, moramo omogućiti uvjete za dolazak investicija, zapošljavanje stanovništva, naglasio je.

Kako će građani živjeti nakon 17. travnja? Žuro je rekao kako će narod teško doći do otrežnjenja jer dolazi sezona, imamo naredne tri godine dotacije koje dolaze izvana, a kreće i nogometno prvenstvo zbog kojeg će mnogi postati nogometni stručnjaci.

– Nametnut će se neka druga tema da se ne bavimo stvarnim problemima, istaknuo je.