IZ STRUČNOG KUTA: Evo što je u nesreći spasilo život Mariju Banožiću

Goran Husinec, sudski vještak za promet, u Dnevniku N1 televizije govorio je o teškoj prometnoj nesreći u kojoj je poginuo vozač kombija Goran Šarić, a teško ozlijeđen bivši ministar obrane Mario Banožić.

Husinec je objasnio zašto se toliko dugo čeka toksikološki nalaz. “Obično se čeka oko tjedan dana, radi se analiza na droge, alkohol i sve drugo. To će trajati, ne ide to tako brzo. Ići će prometno pa meteorološko vještačenje itd. Vjerojatno nije dovršena ni obdukcija. Treba tu više mjeseci, to ide polako.”

Bivši ministar je prijavljen za ubojstvo iz nehaja, a Husinec navodi da će cijeli proces potrajati godinama. “On je okrivljeni. Nevjerojatno je kako su ga brzo stavili za okrivljenog; inače to do dugo traje. Sada ide normalan sudski proces, to će trajati sigurno nekoliko godina, vidjet ćemo kako će to sve skupa završiti”, rekao je.

Husinec se osvrnuo i na vozilo kojim je Banožić upravljao. “To je terenac starijeg tipa, u pitanju je stariji automobil. On je jako spor, ubrzanje mu je koliko je nekad imao stojadin, usko je vozilo, namijenjeno je za šumu i puno ga koriste za lov, nije baš za pretjecanje, pogotovo ne u magli.”

Navodi da su vremenski uvjeti bili otežani zbog magle te da je magla najveći neprijatlj vozača. “Da je bila kiša bila bi bolja vidljivost i vozači bi se sigurno bolje vidjeli. Magla je najveći neprijatelj vozača, jako se teško raspoznaju svjetla, teško se vide rubovi kolnika, teško se procjenjuju međusobne udaljenosti. Općenito treba izbjegavati vožnju po magli.”

Husinec tvrdi da je željezni nosač na krovu terenca spasio život dojučerašnjem ministru. “On je imao sreće – to je čvrsto vozilo sa šasijom, imao je krovni nosač, željezni, koji mu je spasio život jer se krov nije uspio sfrkati. Krov se krenuo savijati, ali to je spriječio željezni bulbar. Taj čvrsti željezni nosač na krovu mu je spasio život.”

“Kombi je isto čvrsto vozilo i možete vdjeti koliko je ovaj terenac bio jak kad je vozač kombija preminuo na mjestu”, kazao je Husinec u Dnevniku N1 televizije.