IZ STRUČNOG KUTA: Ako dođe do trećeg svjetskog rata, bit će posijan na Bliskom istoku

Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić gostovao je na N1 televiziji i komentirao situaciju u Pojasu Gaze. On kaže kako su sve karte ovog sukoba u rukama Izraela.

“To kako će Izrael djelovati, to će presuditi koliko će ovo trajati. Mnogi pokušavaju djelovati na Izrael, ali sve je na njima. Koliko će oni biti brutalni prema Gazi i Palestincima, to će uvjetovati kako će se ponašati arapski, islamski svijet. Koliko će se to na kraju obiti o glavu Izraelu… A nemira će biti svuda. Zato ovako brza reakcije i dolazak Bidena, zato poruke da se paze civili. Bez presedana je to da američki državni tajnik sedam sati razgovara s nekim. Ovo nisu pregovori zaraćenih strana, nego samo s Izraeom. SAD-u je stalo da se ovo što prije zatvori. Ne možete brzo zatvoriti nešto što je krenulo 40-ih godina prošlog stoljeća. Bili smo blizu rješenja koje je otvaralo puno potencijala, otvaranje diplomatskih odnosa Izraela i Saudijske Arabije. Taj događaj bi mijenjao krvnu sliku Bliskog istoka i njegov završetak bi je u potpunosti promijenio”, govori Avdagić za N1.

On kaže kako i civili Palestinci koji su u Gazi ne mogu biti krivi za postupke Hamasa, čak i kad se kaže da su izabrali Hamas. “Djeca, također, čak ni djeca Hamasovaca, ne mogu odgovarati za postupke roditelja.”

“Isključili ste vodu, struju, zapriječili ulazak hrane, goriva u Gazu, Ljudi su tamo žedni. Ako to nije dovoljno da netko shvati razinu tragedije i da shvati da to nije opravdano zbog upada Hamasovaca, onda ima problem s moralnim razmišljanjem. Ono što radi Amerika… Jedina je koja želi to riješiti i biti saveznik Izraelu. Mislim da se i arapske zemlje moraju trgnuti. Otkazivanje susreta s Bidenom znači da niste spremni na konstruktivnost nego samo na bijesno djelovanje. Emocija je puno, razumijem, ali Bliski istok je prostor na kojemu možemo očekivati, ako dođe do trećeg svjetskog rata, da će tamo biti posijan”, kaže .

“Hamas i ono što je učinio mora biti osuđen. Onaj tko izbjegava osuditi to, ne osuđuje zločin. Mi u zapadnim medijima vidimo sliku solidarnosti s Izraelom. U islamskim zemljama, medijima se mnogo više predstavlja ono što se događa u Gazi. To je bitno za shvatiti. Stavimo se u poziciju mladih Arapa, možda i porijeklom iz Palestine koji žive u Europi, možda imaju rodbinu u Palestini, Gazi i onda gledaju poruke solidarnosti s Izraelom. Smatraju da je tu nešto duboko nepravedno. Mlade ljude lako možete radikalizirati u bilo kojem smjeru. Nijedan teroristički čin ne može biti opravdan.”