IZ SABORA: Rasprava o tome kako će stranke napuniti svoju kasu

sabor, hrvatski sabor

Sabor je rad nastavio raspravom o izmjenama Zakona koji regulira financiranje političkih stranaka.

Izmjene je predložilo nekoliko klubova, a predstavio ga je MOST-ov Robert Podolnjak. Objašnjava da prema sadašnjim odredbama političke stranke dobivaju 0,05 posto proračunskih rashoda.

“Po mišljenju predlagatalja takva koncipirana odredba znači da što više država troši to više novca dobivaju političke stranke”, rekao je Podolnjak, a prenosi Media servis.

Predlagači zato smatraju da bi političke stranke trebale dobivati 0,075 posto poreznih prihoda. SDP-ov Peđa Grbin uočio je logičku pogrešku u Podolnjakovim tvrdnjama, pa se nadovezao na nju.

“Vezivanje prihoda političkih stranaka uz porezne prihode proračuna, potiče političke stranke na povećanje poreza. Zar ne? To je jednostavan zaključak toga. Što je bolje za hrvatske građane da potičemo potrošnju ili da povećavamo poreze,” rekao je Grbin.

Sama izmjena načina financiranja političkih stranaka neće ništa značiti, ako se ne demokratiziraju same stranke, smatra Drago Prgomet iz HRID-i.

“Ili ćemo demokratizirati naše društvo, omogućiti mislećim pojedincima da dobiju svoje mjesto pod političkim suncem ili će se pojaviti neke nove opcije koje su sposobne to promijeniti ili nedaj bože politiku će nam početi voditi ulica,” dodaje Prgomet.