IZ SABORA: Petrina traži kaznene prijave za Brodosplit, kao i poništenje privatizacije

Podijelite članak

Stipe Petrina

Stipe Petrina, nezavisni saborski zastupnik, progovorio je danas u Saboru o temi Borodosplita. Kaže da je ovo brodogradilište tipična privazitacija na hrvatski način, puna pljačke i kršenja ugovorenih obveza.

Sa predstavnicima sindikata zatražio je kaznene prijave i poništenje privatizacije, prenosi Media servis.

“Odluka o privatizaciji Brodosplita donesena je 2010. godine, a na natječaj se javio samo DIV d.o.o. iz Samobora, čija je ponuda odbijena zbog financijski nedovoljne sposobnosti da preuzme tako veliko brodogradilište. 2012. godine Vlada je ipak donijela odluku da se Brodosplit da DIVu, i to uz subvenciju od milijardu i pol kuna na godišnjoj razini. Petrina naglašava da od o tada planiranih 14 brodova koje je trebalo izgraditi nije izgrađen niti jedan, a ukupni je prihod u trećoj godini na nivou 30 posto od planiranog restrukturiranjem.

“Taj tren je bilo jako oportuno da se Brodosplit privatizira po nalogu EK, kao uvjet za ulatak Hrvatske u EU, no nakon ulaska u Europsku uniju taj ugovor trebalo je nužno raskinuti. Tipična privatizacija na hrvatski način, ništa od ugovora o restrukturiranju, od programa restrukturiranja”, zaključio je Petrina.

Predsjednik sindikata Brodosplita, Zvonko Šegvić, naglasio je da unatoč pričama da je u Brodosplitu sve odlično, ništa nije dobro, plan restrukturiranja se ne provodi. “Mi samo inzistiramo da se poštuje revizorsko izvješće 1013./2014. godine i sva revizorska izvješća i svi oni elementi koji moraju pokrenuti zaštitu imovine Brodosplita, bez obzira što je on prodan na način na koji je gospodin Petrina rekao. U Brodosplitu nije dobro”, kaže Šegvić.

U Brodosplitu se ne ispunjava dogovoreno, nema dovoljno ljudi, kao ni ugovorenog posla, poručuje Joško Franić, regionalni povjerenik Sindikata metalaca za Dalmaciju..”Prema tome, što čekamo?Premijer i Vlada moraju donijeti odluku, to je na njima. Sve smo obavijestili, na njima jesada loptica, neka ne očekuju više da ćemo mi bili što napraviti. Ljudima u Brodosplitu poručujemo budite samo strpljivi, doći će sve na svoje”, kaže Franić.

Sindikati imaju poruku i za institucije, za koje misle da je krajnje vrijeme da se trgnu, jer stvari stoje otprilike ovako: u 3 godine od kada je donesena odluka o prodaji DIV-u otpušteno je tisuću i po radnika, a prošla je godina zaključena s minusom od 159 milijuna kuna. također je naglašeno da im je nevjerojatno da Vlada paralelno s otpuštanjem radnika Brodosplita donosi odluku o “uvozu” radnika iz inozemstva kako bi se u tom istom brodogradilištu pokrpale rupe.

Komentiraj