IZ SABORA: O ministru branitelja i proračunu – u ponedjeljak

Podijelite članak

sabor

Glasovanje o novom ministru branitelja ipak danas nije na dnevnom redu Sabora, nego će se o njegovom potvrđivanju, kao i o proračunu glasovati u ponedjeljak.

Danas Sabor donosi odluku o proglašenju 2016. Godinom Nikole Šubića Zrinskog, no uoči rasprave klubovi su zatražili stanke.

Gordana Rusak iz kluba HSLS- BUZ osvrnula se na peticiju vezanu uz financiranje znanosti i obrazovanja koju je potpisalo 5 tisuća znanstvenika. Oni se bune zbog smanjenja sredstava za znanost i obrazovanje u ovogodišnjem proračunu.

“Mi mišljenje ovih ljudi ne možemo ignorirati. Ovo je pet tisuća ljudi, ovo je najjači akademski potencijal kojeg Hrvatska ima. Brod tone dragi moje. Ako mi zadnji pojas za spašavanje koji imamo bacimo i kažemo: ‘brod tone, ali taj pojas za sšpašavanje ga opterećuje, moramo ga baciti‘, mi ćemo sigurno potonuti”, rekla je Rusak, a prenosi Media servis.

MOST-ova Ružica Vukovac upozorila je na teško stanje u kojem su se našli proizvođači mlijeka. Mediji su već pisali o tome da je od početka godine 3 i pol tisuće muznih krava poslano u klaonicu. Vukovac misli da bi država trebala aktivno podupirati pregovaračko organiziranje malih proizvođača mlijeka.

Tvrdi da su veliki otkupljivači gospodari života i smrti malih proizvođača.”Iako to rade u direktnom sukobu s europskim uredbama, svejedno bilježimo slučajeve prijetnji proizvođačima prestankom preuzimanja mlijeka ukoliko se priključe proizvođačkoj organizaciji. Radi se o nekolicini tvrtki koje kontroliraju gotovo 70 posto tržišta, a to su Dukat, Vindija, Megle i Belje”, rekla je Vukovac.

Stočari se bore s manjkom mjesta za ispašu, a plemenita ideja dodjele zemlje stočarima, ostavila je upravo njih bez zemlje jer se dogodila otimačina, kaže Vukovac.

“Ili ćemo se trgnuti i početi odgovorno upravljati proizvodnim procesima, ili nam preostaje perspektiva zemlje uvoznice hrane često sumnjivog porijekla i kvalitete, zakorovljenog krajobraza, zapuštenog sela i nezadovoljnih ljudi”, rekla je Vukovac.

Komentiraj