IZ SABORA: Izabrani predsjednici saborskih Klubova

sabor, svečana sjednica

Uoči konstituirajuće sjednice Sabora, jutros su održani klubovi zastupnika koji su dogovarali način rada. Iako se nije pojavio, Zorana Milanovića SDP-ovci su izabrali za predsjednika kluba.

Izvješće: Media servis

HDZ-ov klub vodit će Branko Bačić, a MOST-ov Miroslav Šimić.

Potpredsjednica Sabora iz SDP-ove kvote bit će Milanka Opačić, dok je mjesto drugog potpredsjednika prepušteno HNS-ovcu Ivanu Vrdoljaku.. Glavni tajnik stranke Igor Dragovan najavio je da će SDP podržati sve danas predloženo na konstituirajućoj sjednici.

“Mi ćemo izraziti svoje nezadovoljstvo s određenim stvarima jer smatramo da nije dobar početak što se tiče čovjeka koji treba biti predsjednik Sabora. već u samom početku se krši i Poslovnik i procedura i sve ono šrto smo dobro demokratski znali vidjeti u Parlamentu. To je vjerojatno njegov stil i na to ćemo ga upozoriti”, kazao je Dragovan.

Dio SDP-ovaca izjavio je danas da Božo Petrov, želi li biti predsjednik Sabora, mora jasno i nedvosmisleno poručiti da poštuje sve nacionalne, vjerske i seksualne manjine. Na pitanje što o tome misli, mandatar Plenković je izjavio.”Ja sam siguran da ću dobiti potvrdan odgovor”, kratko je komentirao Plenković.

Sam Petrov za N1 je ponovio svoju izjavu.”Ja sam lijepo rekao. Je li mi smetaju gay parade? Ne. Zašto nekima drugima smetaju neke druge skupine koje se okupljaju na javnim mjestima. Moramo biti pošteni prema svim skupinama i to sam rekao u intervjuu”, kratko je komentirao Petrov.

Iako su se pojavile informacije da nije podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade što je bilo nužno za prelazak na novu funkciju, iz Vlade su to demantirali i nema nikakve prepreke da Petrov preuzme novu dužnost.

Inače, ovo je prvi put da je HDZ na vlasti, a da nemaju, barem ne još, svog predsjednika Sabora. SDP je to već iskušao u koaliciji 2000. kada je tu dužnost obavljao HSSov Zlatko Tomčić.

Do utorka bi sve oko radnih tijela trebalo biti gotovo. SDP-ovci su dogovorili članstvo i predsjednike Odbora, ne još i potpredsjednike. Sa Živim zidom, kaže Dragovan, razgovarat će kad se utvrdi kakva je tamo situacija.

“Mi u ovom trenutku ne znamo koliko zastupnika ima Živi zid, Jedna opcija. I sami su najavlili da će tek danas znati koliko Klubova imaju. Sukladno tome, možemo sjesti i razgovarati. Oni su opozicija kao i HSS s kojim smo jučer obavili razgovore, nažalost gospodin Beljak nije bio u mogućnosti doći na razgovor. Mi ćemo nastaviti razgovore i taj cijeli posao će se završiti do utorka, kako smo i najavili”, dodaje SDP-ov Igor Dragovan.