IZ MOLA TVRDE: Sporazum oko INA-e oduvijek nam je prioritet

Ilustracija
Ilustracija

Tvrtke koje su skinuta s popisa strateških neće sve biti prodane, poručio je jučer premijer Tihomir Orešković nakon bure koju je podigla odluka Vlade.

Tomislav Karamarko i dalje ima njegovo puno povjerenje, no ipak Orešković osobno preuzima slučaj INA-e, prenosi Media servis.

Premijer Orešković osvrnuo se jučer na arbitražu oko INA-e. Objavio je da će osobno voditi pregovarački tim s MOL-om, dok se arbitraža nastavlja.

“Mislim da ne bi smjeli ukinuti tu arbitražnu proceduru ali mislim da je mudro da u pravo vrijeme počnemo pregovarati, da vidimo što je u najboljem interesu za RH”, rekao je Orešković.

Iz mađarskog MOL-a očekivano su pozdravili izjave hrvatskog premijera, izjavivši Hini kako im je postizanje sporazuma s Vladom oko INA-e oduvijek bio prioritet. A Orešković je o mogućem sukobu interesa svog prvog potpredsjednika rekao sljedeće:

“Svi čekamo odluku Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. To ćemo čekati. S moje strane, vjerujem da gospodin Kramarko nije napravio ništa protiv interesa RH”, rekao je Orešković.Nakon premijerove objave, na svom Facebook profilu oglasio se i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko.

“Zbog medijskog linča na moju obitelj i mene osobno, donio sam odluku da se izuzmem iz svih procesa koji podrazumijevaju donošenje bilo kakvih odluka oko INA-e, sve dok Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa ne donese odluku prema zahtjevu koji sam im uputio”. Poručio je Karamarko, tri dana nakon što je buknula afera i objavljeni ugovori o unosnom poslu agencije njegove supruge s konzultantom mađarske kompanije Jozom Petrovićem. U međuremenu, SDP najavljuje pokretanje postupka smjene prvog potpredsjednika, Vlada kreće s aktiviranjem državne imovine.

Dok oporba optužuje vladajueć za pokušaj tajne rasprodaje, Orešković poručuje nećemo prodati sve što smo stavili na listu, samo pokrenuti neke procese. 200 milijuna eura za smanjenje duga planiraju skupiti od prodaje državnih udjela u Končaru, Sunčanom Hvaru, Eutelsatu i Croatia osiguranju.