IZ MEĐIMURSKE ŽUPANIJE: Romkinje koje ruše predrasude i grade svoje karijere

Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja s ciljem promoviranja romske kulture, ali i podizanja svijesti o problemima s kojima se Romi suočavaju.

Dan je službeno proglašen 1990. godine u Poljskoj u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Londonu 1971. godine na kojem je donesena odluka o romskoj himni i zastavi.

Romska zajednica obilježena je tradicionalnim načinom života u kojem su žene u kontinuirano podređenom položaj i čine najranjiviju skupinu čiji je status obilježen isključenošću i netolerancijom te istodobnom izloženošću višestrukoj diskriminaciji. Položaj Romkinja lošiji je u odnosu na Rome, patrijarhalnost romske zajednice izravno utječe na pristup osnovnim njihovim ljudskim pravima te ujedno povlači diferencijalne oblike nasilja nad njima.

Zbog nametnute uloge romske zajednice koja podrazumijeva brigu o djeci i kućanstvu, nedovoljno su uključene u sustav obrazovanja i zapošljavanja te postaju trajno ovisne o svojim obiteljima. No, postoje djevojke i žene koje su hrabro zakoračile u nepoznato, ponekad i bez podrške vlastite obitelji, ali odlučne u svojoj namjeri da se obrazuju, razviju sve svoje potencijale, osamostale i ostvare kao učiteljice, medicinske sestre, policajke, umjetnice, pravnice, građevinarke. I nisu jedine – mnogo je ovakvih žena, emancipiranih, svjesnih svoje snage i mogućnosti.

Tim je povodom župan Međimurske županije Matija Posavec organizirao prijem Romkinja koje ruše predrasude i koje su odlučile izgraditi svoje karijere i svima pokazati što se uz trud i upornost može postići. „Čestitamo vam na snazi jer niste odustale, na hrabrosti i neustrašivosti da se suočavate sa svim preprekama na koje ste nailazile, na ustrajnosti zbog koje postajete nositeljice budućnosti,“ rekao je župan te naglasio kako će u Međimurskoj županiji uvijek imati partnera koji će ih podržavati u njihovom razvoju i probitku.

Sve one mogu ispričati svoje tužne i teške životne priče, no ono što im je zajedničko je da svojim primjerom mijenjaju kulturološki uvjetovanu percepciju žena unutar romske, ali i većinske zajednice. Njihovo osnaživanje za ravnopravno sudjelovanje u obiteljskom i društvenom životu doprinosi  razvoju novih sustava vrijednosti koje prenose na buduće naraštaje.

Pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić, poručila je Romkinjama da su postale najbolja verzija sebe te upravo na takav način mogu pridonijeti pozitivnim promjenama u društvu „Svojim uspjesima pozitivno i aktivno utječete na promjene, postajete uzori drugim ženama i pozitivni primjeri iz zajednice. Hvala vam na tome.“ naglasila je pročelnica.

Matea Horvat studentica je hrvatskog jezika i povijesti na Filozofskom fakultetu u Rijeci, Petra Oršuš, studentica je predškolskog odgoja i obrazovanja na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu, Sandra Bogdan studira pravo na Pravnom fakultetu u Rijeci, Stela Lučić studira građevinarstvo na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu u  Osijeku, a njena mlađa sestra Lana Lučić, učenica je 1. razreda, smjer zdravstveno-laboratorijski tehničar.

Zvjezdana Babić zaposlena je na Pilot projektu Roma mentora koji provodi Ministarstvo pravosuđa i uprave, Violeta Kalanjoš radi kao gerontodomaćica u okviru projekta Zaželi koji provodi Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec, Patricija Bogdan i Nikolina Balog zaposlene su u organizaciji Medesins du Monde u okviru Programa Jamstvo za svako dijete, Natalija Sklepić učiteljica je razredne nastave i trenutno radi kao nastavnica predmeta jezik i kultura romske nacionalne manjine u osnovnim školama Orehovica i Podturen, Sanela Balog također je učiteljica razredne nastave, no trenutno radi kao romska pomagačica u Osnovnoj školi Kuršanec.

Iskoristile su priliku kako bi ispričale svoje priče, preprekama s kojima se suočavaju te su predložile konkretne mjere koje bi doprinijele boljem suživotu.

Primjerom ovih uspješnih žena i njihovim zapošljavanjem, Međimurje pokazuje  koliko je otvorena, humana i tolerantna sredina koja želi pružiti jednaku priliku svima, a posebno djeci. Iz tog se razloga provodi sveobuhvatni projekt testiranja jamstva za svako dijete koji provodi UNICEF u suradnji s Međimurskom županijom.