IZ MEĐIMURSKE ŽUPANIJE: Milijun eura za uređenje parkova i zelenih površina

Predstavljen je novi ulagački ciklus usmjeren povećanju otpornosti na klimatske promjene i očuvanju prirodnog okoliša razvojem zelene infrastructure, za koji je Županija uspješno kandidirala nove projekte na natječaj.

Želja je da se projektima „Zazelenimo Međimurje“ i „Zeleni Centar znanja“ revitalizira parkovna arhitektura u Čakovcu i Frkanovcu. To znači uređenje parka na prostoru bivše vojarne, zatim kod Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu te u Frkanovcu na Matulovom gruntu.

Dobit će se nove zelene površine, urediti pješačke staze, zasaditi drvorede, ali i izgraditi skloništa od toplinskih valova pod krošnjama uz izvore vode. Već je u izradi projektna dokumentacija za Zelenu oazu Čakovca kojom će grad dobiti jedan od najvećih parkova u Hrvatskoj. Županija će u suradnji s učenicima Gospodarske škole Čakovec uljepšati željezničko stajalište Buzovec za što je dobivena suglasnost Hrvatskih željeznica. Najesen će početi sadnja 1.000 stabala u Čakovcu.

Župan Matija Posavec o svemu je rekao: “U dinamičnom smo razdoblju korištenja šansi koje nam se otvaraju putem europskih fondova kako bismo dodatno intenzivirali ulaganja. Vodimo računa i o parkovnoj arhitekturi jer smatramo da pridonosi kvaliteti života. Dio naše vizije koju smo pretvorili u strategiju, a strategiju u planske dokumente su i ova dva zelena projekta koji podrazumijevanju uređenje parka na prostoru bivše vojarne, zatim kod Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu te u Frankovcu na Matulovom gruntu. Za svaki projekt odobreno nam je 3.750 000 kuna, što je ukupno od sedam i pol milijuna kuna, odnosno milijun eura. Fond pokriva 80 posto investicije, a ostatak će osigurati Međimurska županija”.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini zahvalila je Međimurskoj županiji na podršci te istaknula da porast stanogradnje u Čakovcu zahtijeva adekvatan odgovor u smislu ozelenjavanja površina te i u Gradu vode brigu o natječajima.

“Prošli tjedan smo s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisali ugovor za sadnju novih tisuću stabala, uz kojih će se riješiti sanacija pojedinih biciklističkih staza, ugovor je vrijedan oko 150 tisuća eura te ćemo ozeleniti ulaze u grad – uredit će se park na području Martana i zelena površina iza baptističke crkve”, rekla je gradonačelnica Cividini te dodala da će se paralelno s uređenjem parkova urediti i dječja igrališta na području grada

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!