IZ MEĐIMURSKE ŽUPANIJE: Mihovljan proslavio 820. obljetnicu – danas je dio Čakovca

Punih 820 godina stara su arhivska vrela u kojima se spominje Mihovljan, mjesto koje je danas sastavni dio Grada Čakovca. Njegovo prvo spominjanje seže u 1203. godinu, u listinu kralja Emerika kojom je crkva sv. Mihovila u današnjem Mihovljanu dobila privilegij, što je zapisao Vladimir Kalšan, profesor povijesti i autor monografije o Mihovljanu iz 2003.

Na povjesnicu mjesta, na sjednici Vijeća Mjesnog odbora Mihovljana, sazvanu u čast Dana mjesta, osvrnuo se u svom govoru predsjednik VMO-a Ivica Novak: „Mihovljan je izuzetno važan za povijest cijelog Međimurja i Čakovca jer je tijekom stoljeća bio sjedište velike rimokatoličke župe koja je obuhvaćala Buzovec, Čakovec, G. Pustakovec, G. Vidovec, Ivanovec, Mačkovec, Martane, Mihovljan, Novo Selo Rok, Pribislavec, Putjane, Savsku Ves i Šenkovec“, naglasio je između ostalog predsjednik te dodao da je razvoj mjesta u novo doba donio mnogo dobrobiti mještanima i da je Mihovljan danas urbana sredina, ugodna za život, nadomak centru grada. Osvrnuo se i na jubilarnih 820 godina mjesta, a ta je brojka označila i velik broj završenih te pokrenutih projekata koje su mještani priželjkivali.

Župan Međimurske županije Matija Posavec čestitao je Mihovljančanima njihov dan, naglasivši da imaju razloga biti ponosni na povijest koja o Mihovljanu svjedoči kao o sredini u kojoj se snažno razvijalo gospodarstvo u proteklim stoljećima. Naime građevinska industrija Međimurja svoje začetke bilježi upravo u Mihovljanu, gdje je još 1884. godine Valent Morandini izgradio prvu ciglanu, da bi u drugoj polovici 20. stoljeća Mihovljan postao obrtnički centar. Nasljeđe tih vremena vidljivo je i danas u uspješnim tvrtkama koje djeluju na ovom području.

“Povijest Mihovljana i važnu godinu koju slavimo, vežemo uz povijest samog Međimurja. Iz 1203. imamo prvi pisani dokument o Međimurju i zato nas ta godina spaja, ne samo Mihovljan i Međimurje, već sve gradove, općine i pripadajuća naselja, jer nema razvoja županije bez ravnomjernog razvoja svih njenih dijelova. Svaka općina razvija se na svoj način, sa svojim specifičnostima, vrlinama i kvalitetom. Taj jedan grad, jedno mjesto ili općina ima smisla i ima dušu. Baš kao što je ima i Mihovljan, svim uspjesima i rezultatima“, rekao je župan-

Dodao je kako je Mihovljan i rasadnik sportskih talenata našega kraja, te dom nekoliko vrijednih udruga koje okupljaju mještane, među kojima je i stoljetno dobrovoljno vatrogasno društvo, kulturno umjetničko društvo koje ime Međimurja prenosi diljem svijeta i druge.

Razvojne planove Mjesnog odbora Mihovljan prati rukovodstvo Grada Čakovca te je pritom predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga istaknuo kako se u svakom mjesnom odboru koji je u sastavu Grada radi na ravnomjernom razvoju te kako su ljetni mjeseci iza nas već tradicionalno bili iznimno radni u svakom dijelu grada, pa tako i Mihovljanu, a neki radovi tek kreću.

“Ono na što stavljamo naglasak svakako je prepoznati potrebe mještana, planirati sredstva kako bi pridonijeli mjestu novim investicijama, ali i ulaganjima u održavanje postojeće infrastrukture. Mihovljančanke i Mihovljančani su to itekako zaslužili, a posebno moram pohvaliti udruge građana koje djeluju u mjestu, koje odvajaju svoje vrijeme i unose svoje srce u ono što rade, kako bi dodatno obogatili društveni život mjesta i našeg grada”, naglasio je predsjednik Varga i čestitao svima veliku obljetnicu i Dan mjesta.

Kako je rečeno, u listopadu počinje završna 3. faza sanacije Prvomajske ulice u Mihovljanu, ugovara se projekt dopune javne rasvjete Ulica Josipa Horvata Zdelara i Prvomajske, izgradit će se spremište za potrebe VMO uz zamjenu instalacije u prostorima nogometnog kluba te zamjenu rasvjete na nogometnom igralištu, u planu Grada je i uređenje instalacija i uređenje prostorija u sportskom domu, kao i djelomična sanacija zidova na etaži društvenog doma.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!