IZ HRVATSKE SE I DALJE ODLAZI: Prošle godine otišlo 26 posto više Hrvata nego 2021.

U protekloj godini Hrvatsku je pogodio novi val iseljavanja. Negativni trend nakratko je usporila pandemija, ali kuferi su se kasnije nastavili pakirati.Bolje sutra, ali izvan granica Hrvatske – tom se mišlju i dalje vodi prevelik broj Hrvata.

“Puno djece mojih prijatelja je otišlo van, prvo u Irsku ali kako ona više nije obećana zemlja onda bilo gdje di mogu naći posao”, kazala nam je Jadranka Krišković.

“Jedem u pučkoj kuhinji, završila sam fakultet i govorim dva strana jezika. Moja djeca koja su otišla se nikada neće vratiti”, kazala je za RTL Danas Snježana Grahovac.

Zemlju je 2021. napustilo nešto manje od 26 tisuća hrvatskih državljana. Godinu poslije, isto je učinilo njih gotovo 33 tisuće što je rast od 26 posto.

Većina ih bira Njemačku, njih gotovo polovina. A u top tri su i Austrija i Švicarska.

Mnoge su razveselili podaci da je prvi put u 15 godina broj doseljenih premašio broj iseljenih. Ali među njima je manje od 20 posto povratnika.

“Razlozi iseljavanja su neuređenost hrvatskog društva, nesigurnost u budućnosti posebno za djecu i način upravljanja Hrvatskom. Najgori podatak nam je prirodni nestanak Hrvatske jer ovi koji su nam se odselili kad bi mi prema njima postavili poticajni model povratka mi bi imali povratak”, objasnio nam je demograf Stjepan Šterc.

A dok se o tim modelima samo govori, istok Hrvatske godinama je ekonomski, socijalno i demografski – zapušten. Rijetko tko želi otići, ali na to se odlučuju kada drugi izbor – ne postoji. “Mladi žele lijep život, obrazuju se i žele raditi u struci, ali to je malo teže”, poručila je Dragica Culi.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!