IZ GONGA: Sabor mora izglasati četiri nova ministra – sve ostalo je zloupotreba vlasti

ZAHTJEVI GONGA: Samoraspuštanje Sabora u ponedjeljak - izbori najkasnije 17. srpnja

Čelnici nevladine organizacije GONG-a zatražili su izglasavanje povjerenja novim ministrima. U GONG-u su poprilično zabrinuti jer kažu da trenutačna vlada nema jasnu političku podršku u Saboru.

Izvješće: Media servis

“Ovakva situacija značila bi ozbiljno produbljivanje političke krize”, upozorio je Berto Šalaj član Vijeća GONG-a.

“Upozoravamo saborske zastupnike da bi to bilo ozbiljno narušavanje demokratskih pravila i procedure. Stoga ih pozivamo da ne idu na odmor i pauzu dok ne razriješimo ovu krizu. Premijera Plenkovića pozivamo da što prije ponudi nove ljude za ministre i smatramo smiješnima teze da to nije moguće u tako kratkom roku”, rekao je Šalaj koji dodaje da i predsjednica smatra da je država nestabilna te da se nalazimo u ozbiljnoj krizi.

“Neka Plenković i parlamentarni zastupnici to shvate. Neka razriješe ovu krizu, a ne da odlaskom na pauzu ubiju i ovo malo nade hrvatskim građanima, ubiju i ovo malo povjerenja koje građani imaju u politički proces”, kazao je Šalaj.

Ukoliko u Saboru nema većine koja će potvrditi četiri nova ministra, Sabor se, kažu, mora raspustiti, a Predsjednica raspisati nove izbore.

“Proceduralno danas Sabor može završiti ovu sjednicu i sazvati novu sjednicu za sljedeći tjedan i na toj prvoj novoj sjednici se mogu predložiti novi ministri”, ističe Dragan Zelić stručnjak za politički sustav u GONG-u.

“Nema nikakve izlike, sve drugo ćemo smatrati čistom zloupotrebom vlasti, golom borbom za vlast. Očekivali smo od premijera Plenkovića malo finije poštivanje demokratskih procedura u europskom stilu. Premijer je pokazao da ide na balkanski način u negativnom smislu i to je veliko iznenađenje”, rekao je Zelić.