IZ FRANCKA TVRDE: Peruško je cijeli postupak učinio nezakonitim

peruško, weber

Iz Francka su reagiral na jučerašnju izjavi izvanrednog povjerenika za Agrokor Fabrisa Peruška iz Opatije kada je ustvrdio da nema vremena za formiranje vjerovničkog vijeća.

“Izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško u petak je svojom usputnom izjavom novinarima u Opatiji nažalost potvrdio opravdanost naših višekratno izrečenih upozorenja. Pri kraju razgovora s novinarima, kao da se radi o nekoj banalnosti, rekao je da nema vremena za formiranje vjerovničkog vijeća te da će nagodba biti donesena uz suglasnost privremenog vjerovničkog vijeća, čije članove je odabrao bivši izvanredni povjerenik Ante Ramljak.

Visoki trgovački sud svojim je rješenjem od 5. travnja ove godine ukinuo Rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu od 26. siječnja o razvrstavanju vjerovnika u pet skupina. Fabris Peruško odmah po objavi Rješenja izjavio je kako će prijedlog novog razvrstavanja u vjerovničke skupine dati u nekoliko narednih dana. Od tada su prošla tri tjedna, a izvanredni povjerenik ne samo da nije sukladno svojoj zakonskoj obavezi i odluci Suda predložio razvrstavanje vjerovnika u skupine, nego je svojom izjavom u Opatiji priznao da je on samo izvršitelj volje nekolicine vjerovnika koji su prisvojili pravo da odlučuju o prijedlogu mogućeg teksta nagodbe i načinu njenog usvajanja.

Fabris Peruško ignoriranjem odredbi Zakona o postupku izvanredne uprave i opstruiranjem sudskih odluka sam je sebe diskvalificirao za daljnje obavljanje dužnosti izvanrednog povjerenika, a cijeli je postupak učinio nezakonitim. Franck je prisiljen zatražiti od Trgovačkog suda u Zagrebu poduzimanje žurnih mjera koje će spriječiti ovakvo daljnje skandalozno i nezakonito odlučivanje izvanredne uprave.

Velikoj većini vjerovnika uskraćeno je zakonsko pravo da sami ili putem svojih opunomoćenih predstavnika sudjeluju u kreiranju nagodbe. To će imati nesagledive štetne posljedice ne samo za većinu vjerovnika, već i za Republiku Hrvatsku u cjelini”, naveli su u priopćenju iz Francka.