IZ DRŽAVNOG INSPEKTORATA TVRDE: Nije točno da zapošljavamo 500 uhljeba

Iz Državnog inspektorata reagirali su na prozivke oporbe da će biti novo mjesto za uhljebljivanje, jer imaju pravo zaposliti 500 novih ljudi.

Napominju da u na Vladi prihvaćenoj Uredbi o unutarnjem ustrojstvu Državnog inspektorata piše da je ukupan broj izvršitelja 1995 što je za 168 izvršitelja manje nego je bilo predviđeno uredbama o unutarnjem ustrojstvu ministarstava iz kojih se preuzimaju navedeni državni službenici.

Naime, uredbama o unutarnjem ustroju ministarstava iz kojih su preuzeti državni službenici i namještenici u Državni inspektorat predviđeno je 2163 izvršitelja, piše između ostalog u priopćenju Državnog inspektorata.

Priopćenje Državnog inspektorata prenosimo u cijelosti:

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske koja je održana 2. svibnja 2019. godine prihvaćena je Uredba o unutarnjem ustrojstvu Državnog inspektorata. Navedenim dokumentom ukupan broj izvršitelja je 1995 što je za 168 izvršitelja manje nego je bilo predviđeno uredbama o unutarnjem ustrojstvu ministarstava iz kojih se preuzimaju navedeni državni službenici.

Naime, uredbama o unutarnjem ustroju ministarstava iz kojih su preuzeti državni službenici i namještenici u Državni inspektorat predviđeno je 2163 izvršitelja uključujući uz državne službenike na inspekcijskim poslovima i razmjerni broj državnih službenika i namještenika predviđenih za obavljanje poslova koji nisu inspekcijski poslovi (članak 24. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih tijela središnje državne uprave – “Narodne novine” broj 116/2018). Ističemo kako je u ovom trenutku popunjeno oko 68 % sistematiziranih radnih mjesta.

Napominjemo, kako Državni inspektor sukladno zakonskim propisima (do 1. lipnja 2019.) s pojedinim ministrima sklapa sporazume o preuzimanju državnih službenika i namještenika u Državni inspektorat. Nadalje, od 1. travnja 2019. godine u sklopu Državnog inspektorata je 17 inspekcija što je za 11 inspekcija više nego u bivšem inspektoratu. Stoga su usporedbe o broju izvršitelja u pojedinim ustrojstvenim jedinicama bivšeg i sadašnjeg Državnog inspektorata, neprihvatljive.

Uredba o unutarnjem ustrojstvu Državnog inspektorata ima za cilj osigurati racionalizaciju te funkcioniranje ovog izuzetno zahtjevnog i važnog tijela državne uprave. U cilju informiranja javnosti u nastavku je link na kojem je dostupna Uredba o unutarnjem ustrojstvu Državnog inspektorata (točka 14.) https://vlada.gov.hr/sjednice/155-sjednica-vlade-republike-hrvatske-25860/25860

Komentiraj