IZ BRUXELLESA: Hrvatska već praktički spremna za predsjedanje EU-om

Podijelite članak

andrej plenković, vukovar

Premijer Andrej Plenković boravi u Bruxellesu, gdje je danas održao nekoliko sastanaka s čelnicima Europske unije. Teme razgovora, među ostalima, bile su i ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen, ali i spor sa Slovenijom zbog određivanja granice.

Piše: Marinela Ruškovački

Poruka Komsije oko granice jest da nisu na ničijoj strani, dok je premijer ponovio da je neka rješenja ponudio, ali da ona moraju biti bilateralna, a ne prihvaćanje arbitražne presude. Razgovaralo se i o proširenju EU-a na JI Europe, ali i o hrvatskom predsjedanju Unijom u prvoj polovici 20120. godine.

Dan je premijer započeo sastankom s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, koji se ovih dana sastaje s čelnicima svih zemalja članica, a najavljene teme razgovora bile su neformalni sastanak Europskog vijeća koji će se održati krajem sljedećeg tjedna, ali i proračunski izazovi nakon Brexita.

Prvi put jedan hrvatski premijer sudjelovao je na kolegiju povjerenika EK, pri čemu su raspravljali o zajedničkim prioritetima poput proračuna EU-a nakon 2020. godine, budućnosti zapadnog Balkana i strukturnim reformama. Plenković je povjerenike izvjestio o pripremama za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a 2020. godine te predstavio hrvatski pogled na budućnost Europe i strategiju prema zapadnom Balkanu. Najvažniji sastanak u danu bio je svakako onaj s predsjednikom EK, Jean – Claudeom Junckerom, koji je pohvalio pripreme Hrvatske za predsjedanje dodavši i da je naša država primjer ponašanja.

“Imam osjećaj da je hrvatska Vlada već sada maksimalno spremna i da bi predsjedanje moglo započeti sutra ujutro”, rekao je Juncker.

Plenković je dodao da je s kolegijem razgovarao i o pitanjima koja su važna za Hrvatsku, poput strukturnih reformi, ulaska u Schengen, eurozonu, te gradnji Pelješkog mosta, koja je, ponovio je, neupitna.

“Hrvatska želi da dvije godine uoči našeg predsjedanja EU-om, dakle prva polovica 2020. godine pregovori o višegodišnjem financijskom okviru po mogućnosti budu završena, da se mi koncentriramo na pitanja rasta, na pitanja gospodarske povezanosti, pitanja unutarnje i vanjske sigurnosti i naravno proširenje”, naglasio je Plenković.

​Premijer je naglasio da Hrvatska, iako je najmlađa članica, ima želju biti u užem krugu, odnosno imati veću ulogu u donošenju odluka EU-a. Na radnom ručku s povjerenicima granično pitanje sa Slovenijom nije bila tema, ali jest na sastanku s Junckerom “u četiri oka”. Iako su o tome razgovarali, konkretnih pomaka nema. Šef Komsije naglasio je da je uvijek oprezan kada o tome priča, a smatra da se sva neriješena granična pitanja moraju riješiti prije pristupanja Uniji.

Dodao je i da je mnogima u zapadnoj Europi stanje naše regije nejasno, no da ga često ne razumiju ni oni koji u njoj žive. Tvrdi da nikome ne drži stranu, da vjeruje u rješenje, ali ne kaže i koje ono može biti, a Plenković ponavlja da se stvar mora riješiti bilateralno, te da je Slovencima dao prijedloge.

“Komisija je ovdje da pomogne, ne kažemo niti da je Slovenija u pravu, niti da je u pravu Hrvatska. Ovdje smo da pomognemo i želimo biti od pomoći, a vjerujem da ćemo to i biti u mogućnosti”, poručio je Juncker.

“Predstavili smo određene ideje slovenskim kolegama, smatramo da je naš prijedlog odličan temelj za postizanje dogovora koji bi mogao zadovoljiti i Sloveniju i Hrvatsku”, rekao je hrvatski premijer.

Inače, Jean-Claude Juncker predložio je danas da se zadrži postupak poznat pod imenom ‘glavni kandidati’, te pozvao da se razmisli o smanjenju broja povjerenika u Europskoj komisiji, a rekao je i da je za spajanje funkcija predsjednika Europskog vijeća i Komisije.

Dodajmo još i da, kako se premijerom boravak u Bruxellesu poklopio s Valentinovom, on ondje nije otišao praznih ruku. Povjerenicima je na sastanku podijelio licitarska srca s natpisom Croatia, koji su odmah postali hit na njihovim profilima na društvenim mrežama.

 

Komentiraj