IZ AMERIKE STIŽU OPTUŽBE ZA PUTINA: On je korumpiran i za to znamo već mnogo godina

Putin_Sat_S1_946632S1

Adam Szubin, koji u ime Ministarstva financija SAD nadgleda sprovođenej sankcija prema Rusiji, iznio je za kako američke vlasti imaju spoznaju već mnogo godina da je ruski predsjednik Vladimir Putin korumpiran.

Objašnjavajući za BBC svoju tezu u korumpiranosti ruskog predsjednika Szubin je naveo među ostalim:

„Godinama se vidi kako svojim prijateljima i bliskim suradnicima omogućava bogaćenje, kako koristi državna sredstva i kako baca na marginu sve one koje ne vidi kao svoje prijatelje.“

Szobin je rekao kako na upravljanje, bilo da je riječ o energetskom bogatstvu ili drugim državnim resursima, Putin daje onima koji su mu lojalni, koji mu služe. Isključuje iz igre sve one koji to ne bi željeli. Kaže:

„Za mene je to slika korupcije… On navodi da dobija godišnju plaću od oko 110.000 dolara. To nije točan iznos jer Putin ima dugogodišnju praksu skrivanja stvarnog bogatstva.“

Szobin nije želio komentirati podatak iz izvještaja CIA-e iz 2007. godine, prema kojem je Putinovo bogatstvo teško oko 40 milijardi dolara. Rekao je samo kako „Putin gomila bogastvo godinama“.

Sve te optužbe iz Kremlja su negirane, a glasnogovornik Putina je rekao kako na te objede nije potreban odgovor, jer su one „čista fikcija“. (p. m.)