IVO SANADER: U restoranu smo bili Ježić, Hernadi i ja, a Ježića na montiranoj snimci nema!

ivo sanader

Nakon što je konačno objavljena odluka Arbitražnog suda u Ženevi u slučaju INA – MOL koji je Hrvatska izgubila, Ivo Sanader, bivši premijer i predsjednik HDZ-a, gostovao je u Dnevniku N1.

Podsjetimo, među inim detaljima koji su se u medijima pojavili, a nalaze se u odluci Arbitražnog suda, rečeno je i kako je Robert Ježić bio nepouzdan svjedok, sudac Ivan Turudić pristran, te da je snimka na kojoj su Zsolt Hernadi i Ivo Sanader u jednom zagrebačkom restoranu, a koja je bila jedan od važnih dokaza na sudu – montirana.

Na pitanje kako te detalje komentira, Sanader je odgovorio da “ovo nisu samo detalji, ovo je cijela arbitražna presuda. Moja obitelj, moji odvjetnici i ja smo zadovoljni i javnost koja već više od sedam godina gleda ovu farsu od procesa. Pravo je pitanje zašto je skrivan dokument, presuda je donesena pred Božić prošle godine, a tek sada je vidimo”.

Postavljeno je i pitanje kome to odgovara da je odluka tek sada objavljena, a Sanader je za Dnevnik N1 rekao: “Prema informacijama koje ja imam, stekli su se uvjeti za objavu nakon što je sud u Ženevi odbio Hrvatsku. Vlada to nije htjela objaviti, meni nije jasno zašto, meni nije jasno jer ovu je arbitražu pokrenuo Milanović i njegovi ministri. Kada je došla nova Vlada, ona s enašla u neobranom grožđu, u jednoj situaciji u kojoj se nije trebala naći. Milanović je u to krenuo na temeju nepravomoćne presude, ali i da je bila pravomoćna, bilo bi isto, arbitražni sud je utvrdio da nije bilo mita, zašto se skriva istina, vidimo da je ona sada objelodanjena”.

Govoreći o svom svjedočenju na poziv MOL-a, rekao je da je svjedočio na poziv suda, te da je tamo branio i sebe i hrvatsku državu.

O snimci iz restorana Marcellino, za koju se sada kaže da je montirana, Sanader je rekao: “To je restoran koji je javan, došli smo unutra Ježić, Hernadi i ja, odjedanput na snimci Ježića nema. Gdje je? To se dogodilo četiri mjeseca nakon što sam ja otišao iz politike”. A na pitanje zašto su se tamo našli rekao je: “Osnovao sam konzultantsku tvrtku i Ježić me zamolio da posredujem jer je imao nekih dugova oko MOL-a, ja sam organizirao taj susret, mi smo tamo bili jer smo znali da samo na javnom mjestu i da tamo stoji da se snima i nema potrebe da se tu radi teorija urote”.

Odgovorio je i na pitanje pisanja po salveti u restoranu: “Molio sam ga da mi da jedan broj i ja sam ga zapisao, mi smo bili u javnom restoranu gdje je bilo i drugih gostiju. … U svemu ovome nisu ni mediji nedužni, motirana je snimka, uz blagoslov DORH-a, postoji iskaz o tome, priznao je sam vlasnik da je montirao”.

Među ostalim Sanader je na kraju rekao i kako se neće vratiti u politiku.