IVO LOLA RIBAR OSTAJE: Hasanbegović najavljuje novi pohod na bistu

Izvor: Antifašistički vjesnik
Izvor: Antifašistički vjesnik

Treći put, treća sreća. Kako za koga kada je u pitanju bista Ive Lole Ribara, koja ipak ostaje u parku na križanju Ulice baruna Filipovića i Selske ulice.

Piše: Kristina Bokanić

U nastavku sjednice Gradske skupštine većinom glasova nisu prihvatili inicijativu Kluba zastupnika Neovisni za Hrvatsku za uklanjanje biste Ive Lole Ribara zajedno s amandmanom Bandića kojima je prihvatio tu inicijativu i pristao na preispitivanja procedure postavljanje te biste. Za taj prijedlog glasovalo je 16 gradskih zastupnika, 15 je bilo protiv, a 10 suzdržanih. Među njima i HDZ-ovci, koji čine skupštinsku većinu zajedno sa strankom Neovisni za Hrvatsku, koji su i tražili uklanjanje biste.

Za SDP-ovog Rajka Ostojića ovo je svojevrsna pobjeda oporbe, ali i dokaz da se skupština pretvara u, kako je rekao, cirkus.

“Bandić nastavlja sa svojim cirkusom. Postavio je bistu Ive Lole Ribara prije dva mjeseca, a danas je uputio prijedlog da se bista skine. Na svu sreću zahvaljujući razumnim ljudima u Skupštini taj prijedlog Hasanbegovića i Bandića nije prošao. Ne zna se tko pije, ali zna se tko plaća. Ovaj cirkus plaćaju građani Zagreba. Nadam se da je ovo početak kraja neprincipijelne trgovačke koalicije koja je bila ucjenjivačka, bez strategije i taktike i naprosto bez vizije”, rekao je Ostojić.

Dok je Ostojić davao izjavu, “poraženi” Zlatko Hasanbegović iz prikrajka je slušao. Tvrdi da ovo nije njihov poraz, već moralna pobjeda.

“Naš prijedlog utemeljen na neoborivim činjenicama o kršenju zakonitosti procedura srušila je neobična ad hoc ideološka koalicija između HD-a, SDP-a i Radničke fronte. Svi oni koji će se nakon ovoga pozivati na kršenja zakonitosti i procedura bit će neka vrsta političkih licemjera”, kazao je Hasanbegović.

Hasanbegović tvrdi da ovaj razvoj situacije ne ugrožava skupštinsku većinu, no oni od uklanjanja sporne biste neće odustati. “Za tri mjeseca ponovno ćemo s istim dokazima doći pred Skupštinu i zastupnici će se ponovno imati prigodu o tome izjasniti”, rekao je Hasanbegović.

Tvrdi da će birači na kraju procijeniti tko je vjerodostojan u ovoj priči, a tko pleše kako netko drugi svira. Nova situacija u Skupštini, gdje se HDZ priklonio oporbi, iznenadila je i GLAS-ovu Anku Mrak Taritaš.

“Bit će interesantno gledati što će se u Skupštini događati iza proračuna. Nedvojbeno je lex šerif je prošao, proračun više nije za potkusuravanje iako će to biti, no znate za niz prijedloga i aktivnosti u Gradu Zagrebu trebate doći pred ovu Skupštinu i skupiti dovoljno ruku da vas podrže. Nisam sigurna da će to biti baš tako i sigurna sam da će biti zanimljivo proljeće u Gradskoj skupštini”, rekla je Mrak Taritaš.

Komentiraj