IVO JELUŠIĆ: HDZ je svojim primitivizmom poharao i kulturnu scenu Velike Gorice

Kandidat za gradonačelnika Velike Gorice Ivo Jelušić osvrnuo se na devastiranu kulturu u Velikoj Gorici i okolici, naglasivši: ‘Kultura je prozor u svijet i potvrda našega identiteta’.

Osamstoljetna tradicija turopoljske samouprave tek je jedan od elemenata bogate kuturno-povijesne baštine i identiteta našega kraja. Odnos gradskih vlasti prema njoj govori i o odnosu HDZ-ove gradske uprave prema kulturi općenito. A on nije dobar. Mnoga su svjedočanstva koja to potvrđuju.

Proteklih su se godina pod pritiscima ili odlukom gradonačelnika ugasili neki važni festivali koji su bili integrativne spone kulturnoga stvaralaštva u gradu. Oni koji su opstali, jedva preživljavaju. Pod primitivnim pritiscima gradskih vlasti zaustavljen je veliki i važan projekt izgradnje etno-sela Kravaščica. Prstom se nije mrdnulo niti na valorizaciji Arheološkoga parka Šćitarjevo. Urušili su se stari turopoljski drveni mostovi. Zamjenjuju ih betonski. Također, prije 11 godina iz Lukavec-grada istjeran je koncesionar koji je taj nulti spomenik kulture namjeravao staviti u trajnu funkciju kako bi kaštel zaživio i kao kulturno središte i kao ugostiteljski sadržaj. Taj biser Turopolja i sad stoji prazan i propada na sramotu našega grada. U posljednjih 12 godina ne možemo se sjetiti ni jednog većeg koncerta istaknutih hrvatskih glazbenika, ne sjećamo se ni jedne ozbiljnije izložbe, gradska galerija ostala je bez stručnoga vodstva. Ne zaboravljamo ni to da je HDZ-ova vlast prije 11 godina praktički ukinula velikogoričko kazalište u sastavu Pučkog otvorenog učilišta. A bilo je to najbolje hrvatsko malo kazalište u kojemu su radila neka od najvažnijih imena hrvatskoga teatra.

HDZ je svojim primitivizmom poharao nekad vibrantnu kulturnu scenu našega grada. A pandemija joj je nanijela novi teški udarac. Grad se onih koji se bave kulturom i umjetnošću nije ni sjetio, a kamo li im pomogao u covid krizi.

Kultura je u svakome gradu srce društvenoga života i prozor kroz koji odašiljemo svoje identitetske poruke i primamo svjetlo kreativnog svijeta. Ona je zamašnjak koji kreativnošću i stvaranjem novih duhovnih vrijednosti kritički valorizira prošlost i sadašnjost i otvara nove perspektive. Ona potvrđuje i jača naš identitet te stvara mostove i komunikaciju sa okruženjem nacionalne, europske i drugih kultura.

Baš u tome i leži razlog zašto je kultura u Velikoj Gorici doslovno ‘zadnja rupa na svirali’ HDZ-u i njegovoj gradskoj upravi. Oni grad već 12 predugih godina zatvaraju u okvire provincijskoga i guše korupcijom i nepotizmom kao svojim modusom funkcioniranja. Ili lažima i nerealnim obećanjima. Sjećamo se, primjerice, kako su nas godinama potezali za nos tobožnjim planovima da se u Lukavcu oformi nacionalno središte Folklornog ansambla Lado.

Naša slika grada je potpuno drugačija. Žurno ćemo katalogizirati i javnosti predočiti oštećenja na kulturnim i sakralnim objektima koji su stradali u nedavnim potresima i pristupiti pripremi dokumentacije kako bi njihova obnova započela što prije. Ojačat ćemo proračun za kulturu, kako prema gradskim kulturnim institucijama, tako i prema nezavisnoj kulturnoj sceni. Oživjet ćemo kazališnu, koncertnu i galerijsku djelatnost, pokrenuti nekoliko novih festivalskih manifestacija, probuditi uspavani Muzej Turopolja, stvoriti partnerstvo Grada s Arheološkim muzejem iz Zagreba koji upravlja Arheološkim parkom u Ščitarjevu, povesti brigu o ostavštini najvećega i europski prepoznatog umjetnika Turopolja Dragutina Trumbetaša, nedavno preminuloga, ali brzo zaboravljenoga. Potaknut ćemo stvaranje etno-parkova na više lokacija tamo gdje o njima mogu skrbiti veća kulturno-umjetnička društva, obnovit ćemo bisere drvene arhitekture Turopolja da budu dostupni svojim javnim sadržajima i ozbiljno ćemo se pozabaviti idejom osnivanja Muzeja vatrogastva, koje u našem kraju ima 130-godišnju tradiciju, kao i Arhiva Turopolja, kako bismo spasili i skućili ogromnu arhivsku građu koja sada propada i nije predmet valorizacije.

U tome velikom i važnom poslu mi institucije i udruge, među njima i Plemenitu općinu turopoljsku, vidimo kao važne partnere. Svakako ne kao one koje treba ucjenjivati da bi postale filijale vladajuće stranke, kako ih sada tretira HDZ, gušeći njihovu kreativnost.

Pridružite mi se svojim glasom, u nedjelju, 16. svibnja!