IVO BALDASAR: U SDP se ne vraćam, a natjecat ću se za gradonačelnika kao nezavisni

ivo baldasar

Predsjedništvo SDP-a u subotu je raspustilo organe Gradske organizacije SDP-a u Splitu, a danas je gradonačelnik i predsjednik splitskog SDP-a Ivo Baldasar dao je izjavu za novinare u Splitu. 

Na Dan grada i blagdan sv. Duje Baldasar nije želio komentirati odluku vodstva stranke. Predsjedništvo SDP-a imenovalo je povjerenika te Glavnom odboru stranke predložilo da raspusti gradsku organizaciju SDP-a u Splitu.

“Odluka nije neočekivana, tajming je neočekivan. Razočaralo me što je to učinjeno na Dan sv. Duje. To je još jedna poruka prema nama. Žao mi je kolegica iz SDP-a koji su to doživjeli vrlo teško, naročito stariji SDP-ovci. Očekivao sam da će ili mene izbaciti ili da će me smijeniti s mjesta predsjednika stranke, a onda i izbaciti… Ja se sigurno neću vratiti u SDP. Ići ću svojim putem jer mislim da je Grbin imao pravo kada je rekao da se naše vrijednosti razlikuju. Smatram se europskim socijaldemokratom. Sadašnji SDP na čelu sa Zoranom Milanovićem je dokazao da ne zna što je demokracija” rekao je Baldasar i kritizirao da SDP nije ispunio ništa što je obećao u Planu 21 i nakon njega.

“Raspustiti organizaciju zbog mene je ekstremna situacija. Tvrdim da je splitska organizacija jedna od najorganiziranijih u državi – rekao je Baldasar i naglasio da su dugovi splitske organizacije “nula kuna”.

“Bit ću nestranački kandidat”, rekao je Baldasar, kada su ga pitali o kandidaturi za gradonačelnika Splita. Rekao je i da ga je zvao Zlatko Komadina.

“On je zaista duboko razočaran stanjem u SDP-u. Ovo ga je iznimno pogodilo. Čuo sam se i sa Davorom Bernardićem koji mi je ispričao kako je bilo.”

Rekao je da neće reći kako je na djelu raskol u SDP-u, ali još jednom naglasio da u SDP nema demokracije. Od parlamentarnih izbora, kaže, nije komunicirao sa Zoranom Milanovićem, ali da se ta komunikacija vodila preko drugih ljudi.

“Nikad nisam rekao da je Milanović Goebells, nego da se služe njegovim metodama. Nikad nisam rekao ni išta pozitivno o ustašama i ustaškim zločincima”, rekao je Baldasar.

Još nije odlučio, kaže, hoće li se priključiti nekoj drugoj stranci.

“SDP se pretvara u nešto što više nije moguće. U staru priču, sa starim korijenima, metode su iz nekog prastarog doba. Mislili smo da ga više nećemo morati spominjati, ali čini se da se vraća”, poručio je Baldasar.