IVO BALDASAR: Milanović je trebao otići ranije – Mrsić je za mene najbolji kandidat za novog vođu SDP-a

ivo baldasar

Unatoč porazu na parlamentarnim izborima, Ivo Baldasar je spreman za lokalne izbore.

Njegov debakl u Splitu sa 303 osvojena preferencijalna glasa mnogi proglasili najvećim porazom na parlamentarnim izborima, te predviđali odlazak splitskog gradonačelnika iz politike, on ne odustaje. “Život se sastoji od uspona i padova. Nije mi prvi put. Ja imam već 60 godina pa sam doživio i uspone i padove ali nije to poanta. Poanta je dignuti se i nastaviti se boriti”, rekao je Baldasar, a prenosi Media servis.

Čestitao je pobjednicima izbora, ali i izrazio žalost zbog poraza svoje bivše stranke.

“Još mi je više žao što sam ovako loše prošao, ali mi se čini da su moji sugrađani očito malo pametniji od mene. Da ne budem skroz depresivan, neki su mi rekli da mi nisu htjeli dati glas, ne radi mene, nego zato da ne bi bacili glas jer su vidjeli da tu nema previše mogućnosti ali ja ih nisam htio poslušati.”

Suradnju sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, kaže, nastavit će i dalje. Za sada još ne zna hoće li s Bandićevom strankom izaći na lokalne izbore.

Odluka Zorana Milanovića da se ne kandidira na idućim unutarstranačkim izborima nije Baldasaru došla kao iznanađenje, a u SDP bio se vratio, kaže, jedino nakon cjelokupne reforme stranke.

“Mislim da je Milanović trebao otići prije onih izbora i da bi onda SDP i ljevica drugačije prošli na ovim izborima. Za mene je gospodin Mrsić jedan od najboljih kandidata koje SDP ima u ovom trenutku, sigurno ima i krug ljudi koje može povući sa sobom da potpuno rekonstruira stranku. Mislim da SDP treba doživjeti potpunu reformaciju i katarzu, ali ako ovo nije bila katarza, ne znam što će biti.”

A Milanović je nesumnjivo izbore izgubio zbog koketiranja s desničarstvom, a upravo je to zamjerio Baldasaru i otjerao ga iz stranke.

“Najveća je ironija da me on optuživao za ustaštvo, za desničarenje, za nešto za što sam se ja pokušavao neuspješno opravdavati, ali on se nakon toga baš dodvoravao na jedan proustaški način koji je za mene potpuno neprihvatljiv.”

Baldasar smatra kako on nije koketirao sa desnicom, već je to bilo tek poštivanje branitelja i Domovinskog rata. Izgubljeni parlamentarni izbori neće utjecati na odnos snaga u Gradskom vijeću, koje već duže vremena ne štima, kaže Baldasar.