IVICA PULJAK: HDZ i Plenković direktno su se upleli u izbore u Splitu

“Praktički svi pravni stručnjaci su nam dali za pravo da smo u pravu kad smo mislili ostaviti Kuzmanića da upravlja Gradom do izbora, kako je previđeno zakonom”, rekao je sada već bivši gradonačelnik Splita Ivica Puljak, gostujući na Hrvatskom radiju u emisiji Oporbeni zarez.

“Razlog za to je bio da on ima malo veće ingerencije nego povjerenik, da se ne bi dogodilo se da neki od projekata zakoči pa da imamo problema kad se vratimo, ali kako je cijela oporba pa i neki od naših partnera bila jako protiv toga, onda je i Vlada dala mišljenje da to ne može tako nego da će postaviti povjerenika, u čemu su u potpunosti u krivu. Time su se HDZ i Plenković direktno upleli u izbore u Splitu, što smo mi od početka znali da će im biti jako stalo da ponovno zauzmu Split. Ali, neka ga pokušaju zauzeti na izborima, a ne na ovakav način. Nismo htjeli da se ova kampanja i par sljedećih mjeseci svede na to da se mi prepiremo u pravnim terminima ili da se igramo na terenu pravnih smicalica na koje je HDZ navikao, a mi nismo, onda smo odlučili da ipak povučemo zamjenika Kuzmanića”, rekao je Puljak u emisiji Oporbeni zarez i dodao:

“Prepustili smo građanima da na izborima odluče, koji će biti referendum o redu ili neredu, o budućnosti ili prošlosti, jesu li za ovakav smjer kojim smo se mi kretali u jednom u razvoju potpuno drugačijeg grada”.

Upitan kada će Vlada imenovati povjerenika, Puljak je rekao kako neki govore da će to učiniti ovaj tjedan na sjednici, na kojoj bi trebali odlučiti i datum novih izbora.

“Mi smo predložili da taj datum bude 26. lipnja, da se tada održe izbora i za kotare i za Gradsko vijeće koje bi se trebalo raspustiti 26. travnja.

Vlada sada može raspisati izbore za gradonačelnika, a kad se raspusti Gradsko vijeće može te izbore staviti na isti dan kada i za gradonačelnika”.

Rekao je kako vjeruje da će građani prihvatiti ono što su dosad za Split napravili, dodajući da su to bile zaista velike stvari.

“Mi pilamo stupove društva koje je uspostavio HDZ, koji je upropaštavao naš grad i cijelu Hrvatsku. Za sva radna mjesta u Gradu smo raspisivali javne natječaje, što je dosad bilo nezamislivo. Dosad se zapošljavalo isključivo po stranačkoj i rođačkoj liniji, mi smo uveli reda. Vratili smo 70-ak milijuna dugova koji su bili iz prošle vlasti, naplatili smo potraživanja koja nisu naplaćena desetljećima”, rekao je Puljak.