IVICA LOVRIĆ: Istine i laži o obnovi odgojno-obrazovnih objekata u Zagrebu

U srijedu, 22. ožujka bit će točno 3 godine od razornog potresa koji je pogodio Grad Zagreb i šire zagrebačko područje.

Ovom prilikom osvrnut ću se na razmjere prirodne katastrofe na brojnim odgojno-obrazovnim objektima u Gradu Zagrebu, s obzirom na to da sam obavljajući poslove pročelnika Ureda za obrazovanje imao odgovornost za obnovu istih.

Navest ću sažetu kronologiju postupanja u izvanrednim okolnostima koji su uključivali ne samo uvjete rada otežane potresom nego i epidemijom virusa COVID-19:

Dana 22.3.2020., paralelno s obilascima, nadležne službe već su bile na terenu i počele s uklanjanjem ugroza, 23.3.2020. u garaži na Trgu Stjepana Radića utvrđen je i donesen akcijski plan postupanja te se već istog dana započelo s pregledima statičara i hitnim radovima otklanjanja ugroze na pojedinim odgojno-obrazovnim objektima koji su predstavljali neposrednu opasnost za živote i imovinu naših sugrađana.

U narednim danima utvrđena su oštećenja na 175 odgojno-obrazovna objekta te se odmah započelo s projektima i radovima cjelovite obnove za one objekte koji su pretrpjeli znatnija oštećenja te su pokrenuti postupci javne nabave za sanaciju oštećenja od potresa.

Sukladno Zakonu o gradnji i Pravilniku o jednostavnim građevinama do početka nove školske godine, 7. rujna 2020., obnovljen je 161 odgojno-obrazovni objekt, a radovi cjelovite obnove započeli su na 12 objekata koji su imali teža oštećenja. Luksuz da se čeka Zakon o obnovi nismo nažalost imali, isti je naime donesen 16. rujna 2020., s obzirom na to da su vrtići morali osigurati neometan rad, a osnovne škole su s online nastave vraćene na nastavu uživo 11. svibnja 2020., vremena za čekanje nije bilo.

Uloženo je mnogo rada, truda i zajedničke sinergije kako bi se ostvarili takvi rezultati. Obnova odgojno-obrazovnih objekata nije se odvijala zbog povlačenja sredstava iz EU fondova, nego radi prijeke potrebe i nužnosti osiguravanja neometanog svakodnevnog života naših sugrađana i odgoja i obrazovanja 65.000 djece polaznika oštećenih škola i vrtića.

Naravno, svi ovi projekti sanacije bili su ujedno i pripremljeni za povlačenje sredstava iz Fonda solidarnosti te smo s prijavom na sredstva Fonda započeli odmah po objavi Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava, objavljenog koncem travnja 2021. Kako je do promjene vlasti došlo 4. lipnja 2021., tako su Tomaševića dočekala obnovljena 162 objekta i započeti radovi na 12 najteže oštećenih objekata. Nažalost, preuzete radove znatno je usporio ili u cijelosti zaustavio, nanoseći ogromnu financijsku štetu Gradu Zagrebu te umanjujući kvalitetu odgoja i obrazovanja tisućama zagrebačkih učenika.

Ovih dana Tomašević se pohvalio kako su prijavili projektne prijedloge na Fond solidarnosti u iznosu od 185 milijuna eura, no zaboravio je reći da je prijavljeno, kada su u pitanju škole i vrtići, rezultat svega gore navedenog iz razdoblja prije njegova preuzimanja vlasti, no u znatno manjem iznosu od projekcija koje sam u ono vrijeme dogovorio s resornim ministarstvom (samo za škole 160 milijuna eura). Razlog istome jest u činjenici da su vladajući odustali od cjelovite obnove pojedinih škola, koje su se trebale financirati iz Fonda solidarnosti. Time su pokazali zapanjujuću nesposobnost i nebrigu za zagrebačko školstvo.

Što reći nego se samo nasmijati besramnosti i manipulaciji našeg gradonačelnika. Tragikomično je slušati njegova hvalisanja prigodom otvaranja obnovljenih škola jer je Tomašević jedino uspio produžiti i poskupjeti radove na njima te prouzročiti štetu milijunskih razmjera, dijelom zbog nečinjenja i neznanja, a dijelom zbog osobnih interesa, no to je pak sad posao nadležnih institucija.

Zadatak obnove škola i vrtića, nametnut od strane prirode, shvatili smo u potpunosti kao svoju dužnost, moralnu obvezu i odgovornost te, unatoč brojnim opstrukcijama aktivističke oporbe vođene sitnim interesima i rušilačkim porivima, nismo posustajali. Neki od glavnih protagonista tadašnjeg aktivističkog pokreta koji su, zlorabeći tešku situaciju, preko najranjivijih skupina i lažne brige za djecu širili dezinformacije i laži, trenutno sjede u zastupničkim klupama Gradske skupštine i na pročelničkim mjestima, no to će biti tema koju ću podrobnije iznijeti drugom prilikom.

Ljudi iz struke, građevinski inženjeri, statičari, projektanti, izvođači te brojni sudionici u procesima obnove znali su mi prigovoriti kako se u javnosti premalo isticalo koliki je opseg posla kvalitetno odrađen i iskoordiniran u kratkom vremenskom periodu i u datim uvjetima. Stoga povodom treće obljetnice imam potrebu svim suradnicima i struci koja je davala svoj maksimum još jednom zahvaliti jer, bez obzira što se laži neprestano izgovaraju, djela prisvajaju, nitko i ništa ne može umanjiti veličinu i važnost svega što je tadašnja gradska uprava poduzela pri obnovi škola, vrtića i učeničkih domova te, gledajući s odmakom, mogu samo reći da sam iznimno ponosan na postupanje i ostvarene rezultate!