IVANA ŠOJAT: Ubili su medvjeda na Kvarneru. Vele da je podivljao. A što je trebao?

U nedjelju je, 4. lipnja, u kasnim večernjim satima na području Sv. Lucije u centru Kostrene, vlasti su ustrijelile zalutalog medvjeda, javili su mediji. Lovci su i stručnjaci zalutalog medvjeda pokušali otjerati i odvratiti natrag u šumu, no u tome nisu uspjeli, stoga su ga ustrijelili, kažu.

O tome je svoje mišljenje na emotivan način s pitanjima za društvo iznijela naša poznata spisateljica Ivana Šojat, čiju objavu prenosimo s Facebooka:

Ubili su medvjeda na Kvarneru. A nisu morali. Vele da je podivljao. A što je trebao? Prijaviti se na Zavod za zapošljavanje? Prodavati šparoge na tržnici?

U nekim drugim, drukčijim okruženjima, divlja životinja koja zaluta u nastanjeno područje se sedira, uspava, pa transportira u divljinu, dopušta joj se život…

Od sinoć mi mislima tumara ta nesretna životinja. Kao očaj koji ne možeš utišati. Medvjed je podivljao…

Na pamet mi padaju divljaci u jurilicama koji se zabijaju u stabla, u ljude, koji proklizavaju preko nogostupa i ubijaju nedužne pješake, psihopati s pištoljima i puškama, nasilnici koji žene ubijaju nogom stola, koji djecu bacaju s terase. Njima se izriču uvjetne ili minimalne kazne. Zato što im je to bilo prvi put da su podivljali (?!)…

Pa, medvjed je životinja, reći ćete, a ovo su ljudi. Na tu tvrdnju mi na pamet pada baba o kojoj sam maloprije čitala, žena koja ima mačke koje ne sterilizira, nego pušta neka se omace, pa sustavno, godinama, mačiće davi u vjedrima vode.

Na pamet mi padaju oni od vode napuhnuti štenci čija su tijela neki dan isplutala na površinu jednog kanala, pa oni monstrumi koji su kanili ubiti psa zato što “više nije sladak”.

Pitam se, evo pitam se kako se stječe ta famozna ljudska titula, kako se to postaje čovjek? I tko su ti neki koji si uzimaju za pravo biti iznad života, iznad tuđeg prava da budu? Bezimeni medo, bezimeni mačići, bezimeni štenci…