IVAN VRDOLJAK: Božo Petrov nikako da riješi svoj problem s kumovima – to jednostavno nije pristojno

ivan vrdoljak

Vratite dignitet u hrvatsku politiku, poručio je MOST-u čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak nakon što je Slobodna Dalmacija objavila da je kum Bože Petrova, Mario Bukmir, kojeg je Most htio postaviti na mjesto zamjenika direktora Hrvatskih voda, s ulice šefuje Hrvatskim vodama.

Izvješće: Damon Balenović

Navodno je, kako piše list, radio pritisak na pet djelatnica da promjene svoje mišljenje o utjecaju na okoliš Centra za gospodarenje otpadom Lećevica.

“Božo Petrov nikako da riješi svoj problem sa kumovima. To jednostavno nije pristojno. Svi smo zaboravili obećanja o reformama u Hrvatskoj”, rekao je Vrdoljak.

Slobodna piše da je u posjedu maila kojeg je djelatnik Službe zaštite od štetnog utjecaja voda splitskog ureda Hrvatskih voda poslao i Mariju Bukmiru, koji ne obnaša nikakvu službenu funkciju u toj državnoj tvrtki. Mail je pri tome u dodatku naslovljen i na rukovoditelje Hrvatskih voda u Splitu pa se stječe dojam da djelatnik službe izvještaj šalje po njihovu nalogu i znanju. U tom mailu nalazilo se detaljno izvješće o tome što je prethodilo mišljenju Hrvatskih voda kako Lećevica neće imati značajnijeg utjecaja na ciljeve zaštite voda.

Temeljem tog mišljenja, Ministarstvo je izdalo rješenje po kojemu za Centar nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš. No, ministar Dobrović poslije poništava to rješenje, a Hrvatskim vodama šalje se novi zahtjev za davanje mišljenja o potrebi procjene utjecaja na okoliš. Za pet djelatnica Hrvatskih voda u Splitu, u tom trenutku počinju pritisci i prijetnje da izmijene svoja prethodna mišljenja.

One su to odbile pa su im najavljeni stegovni postupci, a uslijedila je i smjena voditeljica Službe za kontrolu voda i Službe za zaštitu voda koje su odbile promijeniti mišljenje. Bukmir tvrdi da nije vršio pritisak ni na koga te da o mailu ne zna ništa.

MOST-ov Nikola Grmoja kazao je da je pet djelatnica Hrvatskih voda, od kojih su neke i članovi određenih stranaka, netko natjerao da naprave izvješće koje uopće nisu bile ovlaštene potpisati.

“I onda je jedan od tih koji su vršili pritisak, dožupan Šošić u Splitsko-dalmatinskoj županiji, na sastanku s ministrom Dobrovićem nezakonito mahao s tim, jer ne bi smio imati te dokumente. A to izvješće koje su djelatnice potpisale može potpisati samo čelni čovjek VGO-a Split”, rekao je Grmoja.

Grmoja sve ovo vidi kao medijski rat protiv MOST-a.”U više navrata u ovoj sabornici, od kada smo pokrenuli izmjene zakona o HRT-u, govorio sam o medijskom ratu kojeg Hanza medija vodi protiv MOST-a. Jer namjeravamo promijeniti zakon o HRT-u, namjeravamo Hanžekoviću uzeti nekoliko milijuna kuna godišnje”, tvrdi Grmoja.

Komentiraj