IVAN VILIBOR SINČIĆ: Todoriću, povucite bar desetoricu korumpiranih političara za sobom

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv Ivice Todorića i još tri osobe. Tereti ih se da su oštetili Agrokor za 1,25 milijuna eura.

Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković ne vidi razlog za podizanjem optužnice, a putem bloga se oglasio i sam Todorić.

Optužnica je podignuta protiv Ivice Todorića, nekadašnje izvršne dopredsjednice koncerna Piruške Canjuge, bivšeg direktora u Agrokoru Ante Huljeva te neimenovane austrijske državljanke. Naime, njih se tereti da su tijekom 2013. godine zlouporabili svoj položaj jer su omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković kaže da optužnicu nisu očekivali.
“Smatramo da je tijekom istrage nesporno utvrđeno da je taj novac plaćen za određene usluge koje su u cijelosti izvršene i ja prema tome uopće ne vidim razloga zašto je ta optužnica dignuta i na koji način je to obrazloženo. Obrana je bila kratka, rekao je zapravo dao mandat da te poslove obavi druga osoba i da on zapravo u detalje tog posla nije bio upućen”.

A nije se dugo čekalo na reakciju Ivice Todorića, koji je putem svog bloga žestoko prozvao premijera Andreja Plenkovića, napisavši kako se nedvojbeno radi o njegovom nalogu te da je cilj ovakvog djelovanja skretanje pozornosti s najveće političko-kriminalno-korupcijske afere u Hrvatskoj koja i danas traje.

“U očajničkoj želji da svima nama ponovno ponovi mantru kako je otimačina, pljačka i uništavanje Agrokora junački legalni potez, ponovno koristi pravosudne institucije čiji su zaključci u objavljenim optužnicama u najmanju ruku netočni i zasnovani na insinuacijama. Nažalost, potpuno je jasno da je takav način shvaćanja politike i moći itekako stil Andreja Plenkovića koji koristi cjelokupni represivni aparat za eliminaciju političkih protivnika i prikrivanje epske pljačke u Agrokoru”.

Na podignutu optužnicu osvrnuo se i predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić. Smatra da nije učinjeno dovoljno te da moraju biti sankcionirani svi oni koji su mu omogućili pogodovanja.

“Pozivam gospodina Todorića da povuče barem deset visoko pozicioniranih korumpiranih političara, koji su sve znali i cijelo vrijeme šutjeli. DORH može biti sram što nema hrabrosti usprotiviti se kriminalcima dok su moćni nego tek kad zbog raznih okolnosti oni postanu otpisani”.