IVAN VILIBOR SINČIĆ: Ne treba nam euro, inicijator je korumpirani HNB, a i Vlada je korumpirana

Podijelite članak
Foto: Živi zid/Facebook
Foto: Živi zid/Facebook

Ulazak Hrvatske u eurozonu, odnosno uvođenje eura kao službene valute, prevažno pitanje da bi se dozvolilo “korumpiranoj političkoj eliti da na svoju ruku uvede takve promjene”, rekao je na pressici čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

“Smatramo da nakon temeljite javne rasprave treba pitati građane, da se mora ići na referendum. Tražimo od Vlade referendum o ulasku Hrvatske u eurozonu. Ako Vlada to ne napravi, spremni smo kao Živi zid prikupiti potpise i tražiti raspisivanje referenduma”, kazao je Sinčić.

Živi zid se zalaže za jačanje instrumenata i alata koje omogućava kuna, odnosno Hrvatska narodna banka. Traže da u HNB uđe revizija, da se ta institucija reorganizira i promijeni Zakon o HNB-u.

“Treba nam guverner koji će provoditi politiku u interesu hrvatskih građana, a ne banaka. HNB nikada nije bila banka, već je radila na principu mjenjačnice”, rekao je Sinčić, pa se opet osvrnuo na uvođenje eura: “Glavni nositelji politike uvođenja eura u Hrvatsku su Vlada predvođena Andrejem Plenkovićem i HNB. Gospodin Plenković je europski projekt i njegov je glavni cilj jednoga dana, kada više ne bude premijer, otići u Bruxelless i tamo postati član Europske komisije, da se može tamo hvaliti kako je uveo Hrvatsku u Schengen, uveo euro u Hrvatsku i napravio cijeli niz integracijskih poteza. To će mu biti sjajna crtica u karijeri pred europskim birokratima”.

Sinčić kaže i da je Vladin glavni cilj prikriti odgovornost HNB-a za sve što je Agrokor radio zadnjih tridesetak godina, o čemu kaže: “Vlada je korumpirana, to se najviše vidi u slučaju Agrokor, korumpirana je saborska većina. Nositelj inicijative je HNB – izrazito korumpirana institucija. Revizija u HNB ne smije. HDZ i SDP se boje kao vrag tamjana ulaska revizije u HNB, odnosno promjene zakona koji bi to omogućio”.

Ocijenio je kako je ulazak u eurozonu dio procesa daljnjeg gubitka hrvatskog suvereniteta spram EU-a: “On se događa u vrijeme kada se vidi da je EU u ogromnim problemima, da je projekt koji propada, kada je i sam predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker iznio pet scenarija, jer ni sam ne zna u kojem smjeru Europa ide i u kojem treba ići, kada imamo čitav niz separatističkih pokreta u Europi, u vrijeme porasta euroskepticizma. ..Nećemo dobiti europske cijene i hrvatske plaće”.

PISALI SMO:

VIDEO: JOŠ JEDAN USPJEH ŽIVOG ZIDA – Obitelj Lenić nije deložirana! – čitajte i pogledajte OVDJE.

RECIMO “NE” EURU: Hrvatska je “u banani”, a s njim tonemo – piše Maja Sačer – čitajte OVDJE.

Komentiraj