IVAN PENAVA: Ostajem U HDZ-u, ali kada netko sjedi a svira hrvatska himna neću šutjeti!

“Nismo raspravljali o mjestu SDSS-a u vladajućoj koaliciji”, rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, nakon sastanka sa čelnikom HDZ-a i premijerom Andrejom Plenkovićem.

“Jučer sam govorio o pozitivnim aspektima procesa mirne reintegracije i zahvalio sam se i pripadnicima srpske manjine koji su to prihvatili i nastavili s nama izgrađivati Hrvatsku. Ukazao sam i na probleme poput neustajanja navijača i učenika koji slušaju nastavu na srpskom i koji ne ustaju na hrvatsku himnu… Fascinantno je da su mediji iz jučerašnjeg obraćanja izašli s temom da izlazim iz HDZ-a”, rekao je Penava, te nastavio:

“Kao gradonačelnik grada Vukvoara, sve vas molim da od mene ne očekujete da se odričem vrijednosti Domovinskog rata. Što se tiče stava HDZ-a i premijera, obavili smo prijateljski razgovor, ja sam i dalje ovdje, unutar svoje stranke i komuniciram vrijednosti Domovinskog rata… Državnu politiku zna se tko vodi, međutim, kada u Vukovaru, gdje su ljudi ginuli zbog hrvatskog grba i himne, netko ostane sjediti, nemojte mi odbijati pravo da istupim i kažem da je to neprihvatljivo”.

Na pitanje je li SDSS kriv što djeca ne ustaju na hrvatsku himnu?, Penava je odgovorio: “I ja sam prosvjetar, mogli bi to dugo analizirati. Vidjeli ste izjave da djecu uče svojoj povijesti, a ne povijesti Domovinskog rata. Lako ćete doći do toga kako države u okruženju uče svoju povijest. Siguran sam da svi ti koji našoj državi ne žele dobro žele da gradonačelnik Vukovara dođe u konflikt sa svojom vladom i strankom. Svi trebamo uložiti napore kako bismo zaštitili vitalne hrvatske interese”.

Na špekulacije da bi mogao napustiti HDZ i da će na europske izbore sa stankom Brune Esih, bio je jasan:  “Ostajem u HDZ-u. Jedino ako premijer pogriješi pa me stavi na listu HDZ-a. Ostajem u Vukovaru”.

Komentiraj