IVAN PENAVA: “Izvješće SOA-e ukazuje na porast četničke ambicije među maloljetnicima”

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, nakon višednevnih pritisaka, uklonio je snimku učenika vukovarske Tehničke škole srpske nacionalnosti koji, uoči nogometne utakmice, nisu ustali za vrijeme izvođenja hrvatske himne.

Izvor: Media servis

“Učinio sam to zbog dopisa pravobraniteljice za djecu, uvažavajući njezin posao”, rekao je Penava za Media servis i dodao:

“Ono što sam htio postići konferencijom, postigao sam. A htio sam ukazati da se na području Vukovara događaju određene radnje koje se povode za onim što je bila velikosrpska politika 1991. godine u Vukovaru. Htio sam na na primjeru maloljetnika pokazati da ih se kontinuirano uči i usmjerava da ne vole i ne poštuju državu u kojoj žive.”

Vukovarski gradonačelnik objašnjava da se javnost u cijeloj priči odmaknula od merituma i da su mediji pali pod utjecaj izjava Milorada Pupovca i SDSS-a. Tvrdi da nije fokus na himni, kao da nije ni riječ o sukobu s HDZ-om ili Vladom, što naziva spinovima SDSS-ovaca, kojima je poručio:

“Neka gospoda pokušavaju izmigoljiti udarac, ali istinu promijeniti ne mogu.”

Na konferenciji za novinare u povodu 21. godišnjice mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja iznio je, kaže, dokaze kojima je potkrijepio tezu o Vukovaru kao epicentru puzajuće velikosrpske agresije. “Te dokaze ni nakon konferencije nitko nije osporio”, objašnjava.

“U prilog tome navest ću što nisam na konferenciji, da se pogleda izvješće SOA-e koja svake godine ukazuje, a osobito prije dvije godine, na porast četničkih i velikosrpskih teza, ambicija i ideja, osobito među maloljetnicima u istočnoj Slavoniji”, istaknuo je Penava.

Podsjetimo, Penava je na konferenciji za novinare 15. siječnja pokazao spornu snimku, a dva dana poslije pretučen je srednjoškolac srpske nacionalnosti. Objavom snimke bave se DORH i policija. Penava kaže kako ga još nisu kontaktirali, ali će se odazvati.

“Očekujem da to učine i institucije, mislim da to trebaju učiniti. Jednako tako, očekujem da će se nakon toga odmah početi baviti upravo ovim činjenicama, tko 21 godinu dijeli i truje djecu i govori kako ova država ne valja, kako to nije nihova država, što posljedično dovodi do ovakvih slučajeva”, istaknuo je vukovarski gradonačelnik.

Komentiraj