IVAN JAKOVČIĆ: Dan Europe proglasiti državnim blagdanom u svim članicama EU-a

ivan jakovčić

Europarlamentarac Ivan Jakovčić na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta zatražio je da Dan Europe bude proglašen državnim blagdanom u svim članicama Europske unije.

Do ideje je došlo nakon što je nepoznati korisnik na twitteru to predložio.

Priopćenje iz Ureda Ivana Jakovčića prenosimo u cijelosti:

“Na inicijativu jednog građanina koji se, u objavi na društvenoj mreži Twitter pod profilom @ŇeoZG, zauzeo da Dan Europe 9. svibnja dobije status službenog praznika u EU, europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) na plenarnoj je sjednici pokrenuo raspravu o proglašenju tog dana državnim blagdanom u svim zemljama članicama.

‘Na prijedlog jednog korisnika društvene mreže Twitter, kojeg osobno ne poznajem, i uz punu potporu kluba zastupnika europskih liberala kojem pripadam, pripremio sam tekst inicijative o proglašenju Dana Europe 9. svibnja službenim državnim praznikom u cijeloj Europskoj uniji’, kaže Jakovčić. Dan Europe slavi se 9. svibnja, podsjetio je Jakovčić, u znak sjećanja na taj datum 1950. godine kada je Robert Schuman izložio prijedlog o stvaranju organizirane Europe. Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među europskim državama postao nezamisliv. Taj se datum tradicionalno smatra početkom izgradnje današnje Europske unije.

‘S jedne strane, taj se dan slavi kako bi se istaknulo da Europska unija počiva na načelima vladavine prava i demokracije te podsjetilo kako se životi ljudi, zahvaljujući EU-u, mijenjaju nabolje. S druge strane, Dan Europe prilika je za međusobno približavanje građana, prevladavanje sve većeg osjećaja udaljenosti između građana i europskih institucija te suzbijanje negativnog raspoloženja prema EU-a koje postoji u nekim dijelovima Unije’, ističe zastupnik IDS-a.

Jakovčić smatra da bi 9. svibnja trebao biti dan kada bi se, naglašenije nego dosad, promovirale vrijednosti na kojima počiva Europska unija te promišljali gospodarski, sigurnosni i ostali izazovi koji stoje pred Unijom i njenim građanima. ‘U Europskom parlamentu Dan Europe obilježavamo na način da građanima otvorimo vrata ove institucije. Svakog 9. svibnja sudjelujem u tim događanjima. No mislim da je to nedovoljno jer je to ipak zatvaranje u našu instituciju umjesto da izađemo među građane i da tako zajednički promoviramo europske vrijednosti’, kazao je Jakovčić i dodao da ‘uz sve mane koje ima Europska unija ona alternative nema’. ‘Uzimajući u obzir sve ranije izrečeno’, nastavio je Jakovčić u govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, ‘postavljam Europskoj komisiji sljedeća pitanja: 1. Bi li Komisija potaknula države članice da Dan Europe obilježavaju kao državni praznik, i, ako da, na koji način? 2. Može li Komisija navesti koje su mjere već donesene kako bi se zajedničke vrijednosti EU-a dijelile između građana i europskih institucija te kako 9. svibnja ne bi bio samo proslava izjave kojom su postavljeni temelji europske integracije, nego i prilika za promišljanje o glavnim izazovima, primjerice u područjima migracija, sigurnosti i gospodarstva? 3. Poduzima li Komisija trenutačno bilo kakve mjere kako bi promicala Dan Europe kao dan obilježavanja vrijednosti građana EU-a?’.

Jakovčić je pozvao Europsku komisiju i zemlje članice Europske unije da podrže tu inicijativu i poručio: ‘Kao što postoje nacionalni praznici u svakoj od zemalja članica kada obilježavamo samostalnost i neovisnost naših država mislim da je sada odličan trenutak da uspostavimo Dan Europe kao pravi praznik Europe, pravi praznik demokracije, slobode, ljudskosti i bliskosti među narodima i građanima EU-a.’

‘Na zemljama članicama je da odluče bi li Dan Europe bio radni ili neradni dan. Ja se zalažem da bude pravi praznik’, zaključio je Jakovčić”, stoji u priopćenju.